neděle 29. července 2012

Úhel pohledu: Kde jsou lidi?

Táže se dnes jeden čtenář k videu Hodovní půlnoční překvapení: "A kde jsou lidi?" Má pravdu, ten čtenář nebo ta čtenářka. I my se ptáme: Kde jsou lidi?
O tom, že situace v roce 2012 není v naší vlasti úplně přívětivá, nepochybujeme. Ale takové situace se vždy po čase kvůli něčemu opakují. A bývaly to v dějinách situace daleko vážnější až život ohrožující. Nic takového dnes nehrozí a přesto mezi lidmi České republiky jako celku panuje zvláštní nálada.
Ani se mi nechce nahazovat nějaké příklady, kde to všude lze pozorovat. Prostě je to tak.
Na druhou stranu se třeba v Božicích nelze zbavit dojmu, že je současná božická komunita (myslím tím všechny, kteří zde momentálně žijí) takovým zvláštním způsobem narušená, nechci říct přímo rozpolcená nebo rozvrácená. Ale je to prostě tak. Někdy dokonce v duchu rčení: Když mi zdechla koza, ať sousedovi zdechne taky! S ničím nejsme tak zcela spokojení, nic nás pořádně nenadchne a ještě si řadu problémů vytváříme mezi sebou sami.
Třetím okruhem je situace občanů, rodin i jednotlivců po stránce ekonomické. Po časech, kdy jsme byli ochotni hodně času věnovat tomu, co se děje u nás v obci, dáváme přednost soukromí, rekonstrukcím či stavbám nemovitostí a taky návštěvám toho, co nás zajímá, bez ohledu na to, kde to je. Pak už nezbývá ani chuti, ani financí "obskákat" všechno v místě bydliště. I nad tím je třeba se zamyslet a možná leccos přehodnotit.
Tak tolik jenom můj úhel pohledu jako odpověď na dotaz čtenáře/čtenářky v našem diskuzním fóru.

                                                                                        Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat