čtvrtek 6. září 2012

Nový týdeník 5+2 dny Znojemsko dnes o Božicích


I do Božic dorazil dnes týdeník 5+2 dny Znojemsko vydávaný společností AGF Media, a.s. A hned v tomto čísle (16/I.ročník) je na titulní straně avízo na materiál o naší obci.
Nachází se na straně 6 a je uveden dotazem Přijde kino v Božicích o zahradu? Velmi sugestivní otázka, na níž se redaktorka Martina Svatoňová pokusila získat odpověď. Citován zde je především aktuální uživatel budovy obecního kina a přilehlých obecních pozemků Ivan Hudec (vše na základě dohody o výpůjčce, kterou s ním uzavřel bývalý starosta Ing. Zdeněk Čurda) a současný starosta Karel Hala. Škoda, že nebyla dotázána i třetí strana zájmového trojúhelníku, mohli jsme získat ještě plastičtější a přesnější obrázek o aktuálních stavu předmětných nemovitostí.
Kolem božického kina (již nějakou dobu nazvaného podle prvního poválečného kina v Božicích-Kolonii Kino Marta) se už skoro 20 let chodí, jak po žhavých uhlících. Je asi dobře, že se konečně hledá jasné řešení a ne polovičatá, nepříliš průhledná opatření z dob starostování Ing. Čurdy.
Ona "lukrativní" budova kina může být taky pěkným "danajským darem" pro nového majitele. Fasáda se sice letos dala pěkná, nová, střecha se opravovala z jedné dotace před časem a vnitřek sloužící k provozu kina (sál + promítací kabina) upravil (asi z velké části za své) Ivan Hudec ml. Jenže, co s dalšími prostorami, kde byl kdysi byt, v němž naposledy bydlel partyzán a hostinský Antonín Daněk, velitel Světlany, se svou manželkou a malou dcerou Martou (vše v letech 1947-1949), co s bývalou prodejničkou masa, kterou zde provozoval předchozí majitel řezník František Smetana (odsouzený v procesu se Světlanou v roce 1951), co s podmáčeným vlhkým sklepem pod budovou, co s hospodářskými budovami a hlavně, co s kanalizací? O tu bychom se měli zajímat víc, než o nějakou pitomou zahradu!
Máme se k problematice zahrady taky vyjádřit ve finančním výboru, jehož jsem členem. Můj návrh bude znít: Rozdělme zahradu přibližně na polovinu a prodejme jednu prvnímu žadateli panu R.T., a druhou přiléhající k budově kina druhému zájemci panu I.H. Nezkoumal jsem, kudy by bylo vhodné vytyčit "demarkační linii", čekám, až tam s finančním výborem vyrazíme a prohlédneme si vše na místě samém.
A na závěr zpátky k týdeníku "5+2 dny Znojemsko". V Božicích si můžete nové číslo vzít každý čtvrtek ze stojanu v prodejně Textilu Ludmily Škrabalové, Božice 384. Zatím má pouze stojan vnitřní, ale v dohledné době by měl být k dispozici i stojan vnější, před obchodem. Týdeník je distribuován ZDARMA. Kdo by ho chtěl dostávat do schránky, zaplatí za jedno číslo 7 Kč.
Tak a to je pro dnešek o novém týdeníku na našem božickém "písečku" vše.
                   Ladislav Nevrkla


12 komentářů:

  1. Tento článek mě pěkně zvedl ze židle, protože paní redaktorka jej napsala po rozhovoru s panem Hudcem, který jí samozřejmě vše popsal ze svého pohledu. Teď si lidé v celém okrese přečtou /a zdarma/, jak to u nás "chodí". Jistě, pan Hudec sbírá staré věci, dává je dohromady... a tak dále. Ale prosím kolikrát se v kině ročně promítá? Kolik akcí uspořádal? Kolik občanů se v "jeho kině" kulturně vyžilo? A na té zahradě... Pan Hudec nejlépe ví, co jsme řešili / a ještě nevyřešili/ celé prázdniny... Nejsem zlá a nebudu to zde ventilovat, protože by mi to třeba někdo nevěřil, nebo by si čtenáři mohli myslet, že si dělám srandu /a sranda to nebyla!!!/,ale pokud se chce zviditelňovat přes media a dělat ze sebe toho správného a ze strany obce utiskovaného, měl by se nejdřív zamyslet sám nad sebou...
    A kdybych tu zahradu chtěla koupit třeba já a udělat tam konečně pořádek, co by si našel za proti argument? V zastupitelstvu nejsem, v Božicích trvale nebydlím...
    Ivana M.

    OdpovědětVymazat
  2. Ivano je škoda, že tady nebydlíte. Takoví lidi by tady byli potřeba, aby rozhýbali ty stojaté vody...Vaše příspěvky jsou vždycky k věci.

    OdpovědětVymazat
  3. Nezbývá mi, než souhlasit s Ivanou. Pan Hudec jaksi zapomněl uvést, že ze zahrady kina se šíří smrad a blechy a že tam chtěl konečně někdo udělat pořádek tak to je mu proti mysli. Od obce dostal kino do výpůjčky ale veškeré energie hradí obec. Jeho přínos pro obnovu kina je sice bezpochyby veliká, ale vegetovat zde zadarmo taky nejde stále. A ještě přes média dělat ze sebe ublíženého, tak to je fakt drzost...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak z toho uděláme traktorku a bude to.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám takový dojem, že s toho tu traktorku už Vašík udělal...

      Vymazat
  5. nevidím do toho ale co by bylo s toho kina nebýt p. Hudce? tím se nikoho nezastávám ale jedině rujna...

    OdpovědětVymazat
  6. Jo, v takové staré budově se totiž musí trochu větrat a topit. A nakonec, kdo tam bude docházet, aby zatopil pod kotlem (plyn tam není) a na chvilku pustil větráky?
    Ty snad? Nebo Ty? Chce se Vám? Mu někdy taky možná ne. A jde.
    Závidíte mu snad?
    Spotřeba energií tam zase moc velká nebude!
    Jana

    OdpovědětVymazat
  7. Provoz bazénu se přece taky musí dotovat a přesto jsme rádi že ho tady máme.Díky dvěma nadšencům se i z kina,které bylo v dezolátním stavu stala rarita,o které se ví v širokém okolí.Možná se pletu,ale problém není v kině,nýbrž v sousedovi,který potřebuje větší dvůr a pozemek kina je přímo ideální.

    OdpovědětVymazat
  8. Provoz bazénu se taky musí dotovat.. Co to je za argument? To je obec tak bohatá, že může dotovat další a další stavby? A ruku na srdce. Kolik lidí navštěvuje tuto "raritu", jaký je z ní přínos?

    OdpovědětVymazat
  9. Nechápu kritiku vznášenou na hlavu p.Hudce ml.,myslím si,že pro obec dělá mnohem více,než mnozí z občanů,kteří ho napa-
    dají.Např.vánoční výzdobu,elektriku,akce s dětmi a to nemluvím o kině,kterým se může pochlubit jen málokterá obec.Za
    p.Hudce mluví činy.Nechápu některé občany!Ať zpytují sami své svědomí a popřemýšlí,co sami udělali pro obec!Sama jsem
    kino navštívila a žádné blechy tam rozhodně nebyly!Zřejmě v Božicích platí doslova: Za dobrotu,na žebrotu.

    OdpovědětVymazat
  10. Přeji p.Hudcovi ať vydrží,bojuje a nenechá se otrávit.Kritizovat umí každý,ale za Váma jde vidět dobře odvedená práce.

    OdpovědětVymazat










  11. Můžu říct,že Božice znám už 9 let a na to,že máte 1500 obyvatel a krásný Společenský dům se ve vaši střediskové obci nic moc neděje v oblasti kultury oproti daleko menších obcí v okolí asi proto,že není schopný organizátor ale to se dá napravit-tak přeji hodně úspěchu jako v Hrádku,v Břežanech nebo v Hrušovanech-Good Lucky



    OdpovědětVymazat