pátek 18. října 2013

Světlana 70: Součástí rozsudku byla i ztráta občanských práv

Nedávno mě upozornil jeden ze čtenářů na fakt, že mezi námi žili spoluobčané, kteří po roce 1948 přišli o svá čestná občanská práva, mezi něž patří i právo volební. V rozsudku Státního soudu - oddělení Brno ze dne 21. června 1951 se k tomu uvádí:
Podle § 52 zák. č. 231/48 Sb. se u všech obviněných s výjimkou obviněného Josefa Foltýna vyslovuje ztráta čestných práv občanských, přičemž nezpůsobilost k jejich znovunabytí u obviněného Antonína Švarce, Josefa Kudličky, Františka Smetany, Rudolfa Krále, Karla Diviše, Antonína Nevídala, Josefa Čermáka, Františka Plačka, Jaroslava Slabíka, Václava Hromka a Aloise Obdržálka uplynutím 10 roků, u obviněného Bohumíra Paděry, Ladislava Smrčka, Valentina Jeřábka, Josefa Neděly, Svatopluka Župky, Vlastislava Bazala, Leopolda Vavrečky, Ludvíka Koukala a Marie Slabíkové uplynutím 5 roků, a u obviněného Josefa Hanuše, Marie Slezákové a Jana Bařiny uplynutím tří roků od odpykání nebo promlčení výkonu trestu.
Když si uvědomíme, že A. Švarc byl odsouzen na 25 let, Josef Kudlička na 20 let či Antonín Nevídal na 18 let, jedná se o neskutečně vysoké tresty nejen odnětí svobody, ale i trestů vedlejších (peněžité tresty, konfiskace celého jejich jmění a ztráta čestných občanských práv).
K případu jsem více publikoval na http://probozice.blogspot.cz/2011/06/svetlana-61-jmenem-republiky.html.

                Ladislav Nevrkla

6 komentářů:

  1. je ostudou Božic , že není doposud instalován důstojný památník odbojové skupině Světlana. Na zločiny komunizmu se nesmí zapomínat.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, zda tento příspěvek napsal člověk, který bydlí v Božicích, protože pokud se nemýlím, tak pamětní deska odbojové skupině Světlana již byla v září 2012 nainstalována. (me)
    Viz. niže:
    http://www.vets.cz/vpm/foto/mista/nahled/ceska-republika/jihomoravsky-kraj/znojmo/bozice-2502/6991_bozice-002-zn.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je taková deska pro Vás dostatečně důstojná tak potom není o čem debatovat. Napsal jsem
      DŮSTOJNÝ což dle mého není porovnáme -li jej s pomníkem oslavující komunistickou zločineckou -totalitu. Musím Vám dále připomenout , že stále platí zákon zakazující propagaci nacizmu a komunizmu včetně památníků a ten zákon platí i pro Božice.

      Vymazat
  3. Vážený pane (zatím) neznámý, dal jsem vám prostor a publikoval vaše názory k některým tématům. Svým způsobem vám rozumím, ale nejen já, ale i čtenáři by přivítali, kdyby věděli, s kým máme tu čest. Ptají se mě na to, kdo to píše, protože ono pod anonymním "deštníkem" je člověk odvážnější, otevřenější a cítí svobodnější. Jenže jiní to považují za zbabělé a říkají mi, že nemám anonymy publikovat. Mně stačí, když aspoň já vím, kdo se mnou polemizuje nebo doplňuje moje příspěvky. Příkladem je třeba paní Egnerová, která každý svůj příspěvek podepíše, jménem nebo značkou. Pro naši další komunikaci budu rád, když mi o sobě něco napíšete na probozice@centrum.cz (to jde k mým rukám) a domluvíme se na další případné spolupráci. Na téma Světlana mám docela dost dalších materiálů, které jsem dosud nepublikoval, ale to jenom proto, že v Božicích je Světlana (a Antonín Daněk zvlášť) takové TABU. Ladislav Nevrkla (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážený pane Nevrklo, mohu Vás ubezpečit , že jsem dlouho zvažoval zda jméno zveřejňovat či nikoliv. Rozhodl jsem se pro anonymní profil a na důvod takového rozhodnutí jste prakticky odpověděl v předešlém příspěvku. Pro Božice je rok 1918 TABU, pro Božice je rok 1945 a zvěrstva spojená s odsunem TABU , pro Božice je Světlana a mučení božických občanů při vyšetřování TABU , pro Božice je A. Daněk TABU atd. nevím sice zda mému rozhodnutí rozumíte či zda je srozumitelné , ale pokud porovnáte např. jak se vyrovnává s minulostí obec Číhošť - umučení P. Toufara ( památník ) , jak se vyrovnávají Babice - babický případ ( památník usmíření ) a jaké jsou reakce božičanů místo argumentace a snahy o narovnání pokřiveného neustálé dotazy na jméno tak snad mohu doufat v přiměřené pochopení, že zveřejnění jakéhokoliv jména ( osobně od nikoho jméno nevyžaduji ) problém ani nevyřeší ani nikam neposune. Na závěr pane Nevrklo respektuji je to Vaše DF a pokud si nepřejete polemické příspěvky nebudu je psát a pokud si přejete mazat můžete je vymazat . Božice nepotřebují TABU , ale naopak širokou a otevřenou debatu ve které nezáleží na jménech , ale na názoru a ochotě přijmout i nepříjemnou pravdu .

      Vymazat
  4. Nebudu se více rozepisovat, protože pan Nevrkla za mne vše již v minulém příspěvku napsal. Snad mohu pouze dodat to, že jsem velice dobře informována o skupině Světlana, protože jsem žila v rodině člověka, který na své vlastní kůži komunistickou realitu zažil a podrobně nám o tom všem vyprávěl. A pokud i Vy o tom víte více, tak nechápu, proč se schováváte za anonymitu a svými slovy pouze napadáte a hlavně se oháníte platícím zákonem. Nejsem si však jistá, zda o tom opravdu víte tolik, že se k tomu můžete v tomto případě opravdu erudovaně vyjadřovat. (me)

    OdpovědětVymazat