pátek 18. července 2014

Odcházející svět žítkovských bohyní

Vhodně zakomponovaná
novostavba ...
Tak jsem ho konečně poznal na vlastní oči. Kraj zvláštní, tajemný, snad i čarovný. O tom jsem se ostatně přesvědčil na vlastní kůži. Lidi z Mackovic a Čejkovic ví, o čem mluvím. O kraji žítkovských bohyní. O Kopanicích, nejvýchodnější části Východního Slovácka. Vlastně už při odjezdu jsem cítil, že se sem musím brzy vrátit.
Nazval jsem svou glosu odcházejícím světem bohyní. Totiž první stavení, které jsem při svém putování potkal bylo takové. Odcházející ... Ale hned vedle něj stojí chalupa obývaná nájemníky. Koupit des na Žítkové rodinný dům do vlastnictví je prý prakticky nemožné. Tak dobrou adresou dnes Kopanice jsou! Těžko říct, jak moc by odtud lidé v současné době odcházeli do suchého sluncem zalitého příhraničí na jižní Moravě ...
Kaple Panny Marie Kopanické nad Žítkovou je novodobá. Už jsem o ní kdysi psal. O její stavbu se zasloužil kněz, který sloužil blízko nás, v Lechovicich. A měl k ní vztah i nedávno zesnulý kardinál Špidlík. Okolí kaple žije, což dokládá pastvina se stádečkem krav. A ta nádherná květena, to se u nás nevidí. Projeli jsme krásným Starým Hrozenkovem (zrovna tam probíhaly Kopaničářské slavnosti) a krátkou zastávku jsme udělali ve Vápenicích. Nakonec jsme se zastavili ještě nad Vyškovcem. Čarokrásný kraj s pomníčky sestřeleným americkým osvoboditelům (z bojů v roce 1944), horskou kapličkou Panny Marie Královny a s novou hrající zvoničkou. Nádherný výhled do kraje.
Naše cesta z Žítkové do Hrozenkova má jednu perličku. Jeli jsme podle navigace. Do Hrozenkova jsme však jeli "špatnou" cestou. Měli jsme dojem, že jsme zatočili špatně, ale navigace to hned přepočítala, a tak jsme na to nepřišli. Nicméně až později jsme zjistili, že ta "špatná cesta" vedla po naučné stezce přímo k domu poslední žítkovské bohyně Irmy Gabrhelové! A kdybychom na hřebenu nezatočili dolů do Hrozenkova (mimochodem dosti uzoučkou asfaltečku s prudkým klesáním), ale jeli dál rovně do slepé ulice, tak jsme se ocitli cca 200 - 300 metrů od domu (dnes muzea) poslední žítkovské bohyně Irmy Gabrhelové... Asi si nás ten dům sám přitáhl :-) !!! Ale asi ještě nebyl ten správný čas, abychom ho navštívili. Tak příště.

           Ladislav Nevrkla
Odcházející svět ...





Ve Vápenicích ...

Ve Vápenicích ...

Nad Vyškovcem ...

V zimě z Vyškovce občas nevyjedete strmou silnicí ...


Pomníček americkým osvoboditelům - zahynuvším pilotům (1944)

Nová zvonička s hudbou (uprostřed stráně) - turistická atrakce





Odcházející svět nad Žítkovou ...




Žádné komentáře:

Okomentovat