úterý 10. května 2016

Světlana: Tam, kde trpěli i občané Božic, bude Památník zločinů komunismu (akt.13.5.)

Andrej Babiš má drtivý nástup do podzimních voleb. Jak jinak si vyložit jeho masivní zahájení volební kampaně. Už nebude jenom rozdávat koblihy, ale stává se z něho i politik. Jedním z momentů, který mu má přilákat voliče zleva doprava je i jeho návrh, aby z unikátní věznice v Uherském Hradišti vznikl Památník zločinů komunismu.


Pro nás v Božicích má tato věznice, v níž mj. působil i proslulý Alois Grebeníček, své temné místo v dějinách. Právě zde byli více než dva roky ve vazbě vězněni božičtí občané zatčení s souvislostí s tažením státních orgánů proti organizaci Světlana.
Byli mezi nimi jak dlouholetí členové KSČ a představitelé obecních orgánů, tak veřejně činní představitelé demokratických stran a spolků (sociální demokracie, lidové strany, hasičů, mládeže), dokonce i zaměstnanci SNB v Českých Křídlovicích.

Se Světlanou mají historici i pamětníci dodnes problém, který neumějí pořádně pojmenovat. Jestli se to podaří Andreji Babišovi, nevím. Každopádně směřuje k tomu, aby se i pro tzv. třetí odboj našlo pietní místo, kde si rodinní příslušníci a všichni, kteří se o naši nedávnou minulost zajímají, budou moci oběti komunistické vlády připomenout a uctít je.
Zatím je v Uherském Hradišti pamětní deska se jmény a daty popravených, umučených a zastřelených obětí z let 1949 - 1954. Jsou to jména těch, kteří mají k soudu  a věznici v Uherském Hradišti nějaký vztah. Najdeme tam i jméno božického občana Antonína Daňka, který byl v Božicích zastřelen před 67 lety 15.května 1949 při zatýkací akci StB a SNB. "Zemřeli jsme, aby národ mohl svobodně žít!"

Už v pondělí bylo zpochybněno morální právo Andreje Babiše na to, aby zrovna on "sponzoroval" památník třetího odboje, jako kdyby se jednalo o Kostelecké uzeniny nebo Vodňanské kuře. Pak ale zbývá otázka, proč se po roce 1989 (a od roku 2009 zvlášť) nenašel nikdo jiný, kdo by chátrající věznici v Uherském Hradišti pomohl? Podepsat můžete petici Za důstojné využití věznice, můžete ji i navštívit (když bude mít soud v Uh. Hradišti náladu a půjčí vám klíče) ... Ptát se můžeme, proč se v této věci třeba neprojevil senátor Ivo Valenta (majitel hazardní společnosti Synot), který je přímo z Uherského Hradiště, nebo senátor a starosta sousedního Uherského Brodu Patrik Kunčar?  Zase to zbylo na Babiše ... a pak se všichni divíme!!! "Aj těba si kúpim!"

      (lan)

Na aktuálně.cz je tento příspěvek výborného českého historika Petra Blažka. Poslechněte si ho:




2 komentáře:

  1. Ale památník prosazuji proto, že by si mladí lidé měli připomínat, jaká zvěrstva tady komunismus dělal, zejména do roku 1968,“ dodal Babiš.

    OdpovědětVymazat
  2. Božičtí občané kteří byli členy KSČ včetně A .Daňky byli hodní nebo zlí komunisté ?

    OdpovědětVymazat