úterý 31. ledna 2017

Božice průjezdné, prohrnuté, Lechovice zablokované, neprůjezdné

Božice 31.1.2017 před 16 h
Měsíc leden se s námi dneska loučí velmi nepřívětivě. Všichni, kdo jsme dneska byli na silnicích, víme své. Byl jsem rád, že jsem se vyšplhal na dvojku do kopce k sýpce kolem Němečkových, v klidu odbočil a zaparkoval.


Po cestě jsem potkal "jenom" dvě vozidla v polích. Naštěstí stála na podvozcích a nevypadala, že by se otočila přes střechu. Čtu na webu, jak to vypadá jinde a tam vidím, že silnice I/53 je u Lechovic ve směru na Brno neprůjezdná. Psáno je, že kvůli ledovce, ale asi tam nejspíš uvízl kamion nebo náklaďák ...
Havárie jsou hlášeny i na dalších místech Znojemska, některé z nich z našeho okolí sem doplním.

                              (lan)






21 komentářů:

  1. Chodníky jsou opět katastrofa !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lopaty a hrabla jsou připravená, kdo chce pomoci,může ... Ruku na srdce, to se nedá!!! Jel jsem z Pohořelic, silnice I/53 neprohrnutá. Nepotkal jsem jedno silničářské vozidlo s výjimkou těch technických, které zajišťují prořezávku a kácení stromů.Rozhodující jsou silnice, na nich hrozí největší kalamity. My chodci sedíme doma, nebo se venku pohybujeme opatrně. :-)

      Vymazat
    2. Netrkej anonyme. Vem si lopatu a začni.Bojda Petr

      Vymazat
    3. Petře, nejsem anonym. Jako častý čtenář víš, kdo píše ProBožice. :-) Jinak jsem tě ale poslechl a odpoledne jsem lopatou odstraňoval sníh nahrnutý před náš dům. Já si totiž myslím, že prvořadý je úklid a sjízdnost silnic, chodníky až poté. I když měl jsem za to, že obec má techniku na odstraňování sněhu i z chodníků. Udržovat v celé obci Božice chodníky při kalamitě je prostě nemožné. Kdo nemusí, sedí doma, nebo se venku pohybuje opatrně a na vlastní nebezpečí. Jak píše jiný diskutující, domáhat se náhrady škody je velmi komplikované. A to ještě nepřišlo náledí!!!

      Vymazat
    4. Ja ale reagoval na komentař_-chodniky jsou opet katastrofa.Bojda Petr

      Vymazat
  2. Když nepřetržitě padá snih tak logicky se nemůže dělat snih.to by mohli dělat od 12.00 kdy začalo než by přestalo padat.chtěl bych vidět kdo by odhrnoval chodniky po celou dobu sněžení.Třeba celou noc.to určitě všichni víme.. "No asi ne všichni" že jakmile přestane tak hned se začne konat.tak jako samozřejmě vždy

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Nevrkla napsal dobře lopaty a hrabla jsou připravena ale chtěl bych vidět ty dobrovolniky co by pomáhali.možná by stačilo kdyby si každý kdo může odhrabal sníh před svým obydlim i když je to obecní chodnik.Byla by to opravdu moc.ale v Božicích to ale nejde,kromě pár jedinců, kteří si to aspoň kvůli svému bezpečí udělají

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem pro, aby si každý odhrnul obecni chodník před domem. Všude jinde to funguje.

      Vymazat
    2. Proč bych to měla dělat, když jsem dneska ráno odhrnula pracně to, co mi tam traktory ze silnice nahrnuly a mám to opět zpátky. Nejsem ....., abych to dělala pořád dokola. Odhrnovala jsem obecní pozemek, né vlastní a nemám metr, ale 25m. Takže nejsem blázen. Myslím, že obecní úřad má malý traktzor přímo na to určený, tak at tam někdo zvedne ten svůj zadek a odhrne své pozemky viz. chodníky.

      Vymazat
    3. Má traktor ale na posyp a nee na odhrnutí sněhu. Když kritizujete tak si to prvně zjistěte. Je zima a je jasný že v zimě sníh padá.a nedělá se to jen jednou musi víckrát. K zimě to prostě patří. A zadek zvedli všichni co pod obcí dělají. Viděl jsem i v pět hodin ráno je delat.

      Vymazat
    4. A co maji traktory kteří dělají silnice společného s obci.?jenom pomahaji zaslužně.pořád si jen stěžujete.zasloužite pochvalu za udělaných 25 metrů obecního pozemku

      Vymazat
    5. Tady je zase někdo hodně nespokojeny.oni ty zadky zvedli už jsme slyšeli i po páté hodině ráno.a určitě NEJSTE....aby jste to dělala pořád dokola.ono je to aji pro vaši bezpečnost.je zima k tomu prostě sníh patří:)

      Vymazat
    6. dik za pochvalu

      Vymazat
    7. Co jsem si teď přečetl diskuzi tak škoda že k té pochvale nejde vidět ironie.ale připojím se k ostatnim.maji pravdu. A pozor začíná sněžit:)

      Vymazat
    8. Troška ironie nikoho nezabije a sníh je taky potřebný a zdravý :-)))

      Vymazat
    9. Ono je to těžké,pravda je na obou stranách. Dříve vlastníci pozemků sousedících s obecním chodníkem měli za povinost udržovat chodník před svou nemovitostí schůdný. Tudíž zbaven sněhu, ledu a posypán.Pokud to nebylo dopouštěl se vlastník nemovitosti přestupku který se řešil blokovou pokutou 500 korun. Někde to bylo i limitované schůdností do 6 hodin ráno. Vím z vlastní zkušenosti. Poté se věc otočila a chodníky přešli do výhradního udržování pro tu danou obec a najednou je vše jinak. Nikdo se nepokutuje obešel se zákon instalací značek s informací že se chodník v zimě neudržuje a kde tato značka není tak sice je obec povina nahradit ujmu za škodu na zdraví ale je to na dlouho a navíc pokud jste zaměstnán tak všichni víme jak je to s placením za nemocenskou že to žádná hitparáda není. Na druhou stranu je to opět těžké jelikož naše obec disponuje momentálně myslím 2 obecními pracovníky a při takovéhle kalamitě tito pracovníci nejsou schopni a ani není možné a v jejich silách udržet ve schůdnosti několik kilometrů obecních chodníků 2 hrablama. Pokud vím má obec traktůrek i kartáče jenže ty jsou nefunkční. Proto nějak nechápu proč se nezakoupí k tomuto traktůrku radlice a těm chlapům se ta práce neulehčí a nezrychlí.Trochu efektivity práce by neškodilo. Ale zároveň je i na nás občanech přestat být sobečtí a pro sebe taky něco udělat.

      Vymazat
    10. Souhlasím s vámi. Je to výstižné. Moc dobře napsaný... Hlavně poslenich pár vět. Škoda že jsou tady tak sobečtí jedinci.ale nechápu sakra vždyť by to dělali hlavně pro sebe a svoju rodinu.proto bezpečí.

      Vymazat
    11. Máte pravdu je to škoda ale ona ta sobeckost přišla dnešní dobou. Nikoho nic nezajímá, nikdo si nepomůže jen sobeckost a zavist a pokud uděláte něco navíc i pro druhé tak si každý klepe na hlavu.

      Vymazat
  4. Kamiony bez sněhových řetězů zůstávají v úterý odpoledne stát v kopcích například u Lechovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večer už se uvádí, že i Lechovice jsou průjezdné.

      Vymazat