pátek 10. března 2017

Kontroly komínů? Žádná novinka

Měl jsem dneska v práci pana Hekla, mistra kominického, kterého i v Božicích sem tam někdo zná, na pravidelné kontrole spalinových cest. Prostě všem nám známá kontrola komínů. A pan Hekl měl pro mě tentokrát i zajímavý historický materiál.


Byl to originál Účtu kominického z 10.12.1889. Na předtištěný blanket jej vypsal mistr kominický František Kulička z Klobouk (u Brna) a bylo to "za čištění kamen ve škole a obecním hostinci od ledna do konce prosince 1889 pro Slavné představenstvo obce Morkůvek." Platba byla vedena ještě ve zlatkové měně a celoroční péče o komíny ve škole a v obecním hostinci přišla obec Morkůvky (na hřbitově tam najdete hrob hrdiny RAF Františka Peřiny) na 3 zlaté a 50 krejcarů.
Když dával mistr kominický účet v roce 1910, jen za čištění komínů v obecním hostinci v Morkůvkách, přišlo to na 6 korun a v roce 1913 přišlo vymetání komínů a kamen ve škole v Morkůvkách na 12 korun! Kdo neví, kde jsou Morkůvky, tak ať se na mapě podívá na Hustopečsko.

I z toho je asi patrné, jak se předválečnou rakouskou říší plížila inflace a zdražování. Tak jako dneska ... nic nového pod sluncem.

                    (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat