pondělí 3. dubna 2017

Co o houbách ne-víme

Houbařův rok na Kolonce
Ve čtvrtek 30.3. 2017 klub Jiráskova domu osvěty zaplnili příznivci houbaření a botanika Radomíra Němce. Sešli se na besedu nejenom místní, ale i příznivci ze Znojma.


 Radek připravil besedu svižným a poutavým způsobem. Kousek po kousku jsme pronikali tajemnou říší hub. Dozvěděli jsme se, že tam, kde tančily víly, rostou houby v čarodějných kruzích, dozvěděli jsme se, jak vypadá léto pod korunami stromů, vypravili jsme se za hřiby, prošli jsme se po vřesovištích, polích, pastvinách a zahradách a zjistili jsme, že i houby mají svůj pozdní sběr a že i na Štědrý den se dá jít na houby.  Měli jsme možnost "očuchat" i ohmatat již letošní mladý kousek- Kačenku českou
Prodiskutovali jsme ty naše "místní "houby, ale přesné místo nálezu si každý houbař nechal pro sebe. Překvapivé bylo, že takové pýchavky, jaké rostou u nás, nejsou jen tak ke  zhlédnutí. Slíbili jsme Radkovi, že až bude sezóna, určitě svůj pýchavkový úlovek vyfotíme a snímky mu pošleme.
K mání byla také kniha Houbařův rok na Znojemsku, které je Radek spoluautorem. Jsme rádi, že jsme měli možnost prožít toto pozdní odpoledne ve společnosti botanika a hub.

                                       Za Spolek Jiráskova domu osvěty Vlaďka

Žádné komentáře:

Okomentovat