čtvrtek 20. června 2019

Zhyneme smradem!?

Krajina  pod Starou horou severně od
Božic v roce 2011. Dneska vypadá
podstatně jinak, ale letos odtud přichází
do vsi nesnesitelný zápach...
Odpolední deštík (2 mm) nás potěšil, podvečerní odporný smrad kejdy nebo podobného živočišného produktu začíná být nesnesitelným a zdraví škodlivým! Kdo tento zápach způsobil, nevíme. Ne webu ani facebooku Obce Božice taky žádná informace. Jestli bylo nějaké upozornění nebo vysvětlení hlášeno rozhlasem, nevím. V době hlášení většinou nebývám doma, nebo není dobře slyšet.


Okna musíme zavírat natěsno. Táhne se to od severu. Kdo k tomu něco víte, napište. neměli bychom to nechat jen tak být, i když jsme na vesnici a možná jsme byli v dávných dobách k podobných pachům imunní i tolerantní. Ale je to podobné jako s kouřem z kotlů na pevná paliva. Taky už to dneska nejde tak jako kdysi.
Svádět to Radovu bioplynku u Velkého Karlova už taky nejde, ta je již delší dobu prakticky odstavená. Tak jsem zvědav, kdopak se nám k nesnesitelnému zápachu přizná?

              (lan)

4 komentáře:

  1. Kdopak by to byl. Už minimálně 10 dní firma Mašovice kejduje kukuřici na polích ,rybníky, které jsou od vesnice jen přes Jevišovku, na Kolonii je smrad příšerný po celý den i noc.

    OdpovědětVymazat
  2. Firma AVE odpadové hospodářství s.r.o. oznamuje, že z důvodu poruchy svozového vozu proběhne svoz nevyvezených popelnic s komunálním odpadem v náhradním termínu, a to v pondělí 24.6.2019 v ranních a dopoledních hodinách. Jedná se o ulice v okolí zdravotního střediska, I. MŠ, Zámlýní a Kolonii. Děkujeme za pochopení !

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, kde jste vzal informaci, že bioplynka je mimo provoz, vždyť se tam pořád naváží a pach kolem provozu svědčí o tom, že vesele běží dál. Každý si musí všimnou těch otevřených kontejnerů nebo té velké žluté cisterny , vždyť to denně jezdí přes Božice!

    OdpovědětVymazat
  4. V sobotu zelináři stříkali za větru postřikem papriku nad penzionem. Je to dobře, že nevíme čím a za větru? Pokud někdo ze čtenářů zná předpisy o používání postřiků v těsné blízkosti bydlené části obce, ať napíše své poznatky a ať se rozvine diskuze kolem této problematiky. Nemusíme si nechat všechno líbit! Třeba v Brně zakázali používání pesticidů na veřejných pozemcích. Pole nad penzionem je také obecní, tak by tam nějaké omezení v používání jedovatin mohlo platit, třeba v části těsně u obytných domů. Podnikat se nedá na úkor zdraví občanů!!!

    OdpovědětVymazat