sobota 13. července 2019

Když se v Božicích odpalovaly rakety!

Válečná munice
nalezená v posled-
ních letech na bo-
žickém katastru
Příští neděli uplyne 50 let od prvního přistání člověka na Měsíci. Američtí astronauté Armstrong a Aldrin (ještě žije) učinili tenkrát "malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo". Poslední stopu na Měsíci pak zanechal pravý Američan J. Cernan, jehož otec byl Slovák a matka Češka, v roce 1972. Božická stopa na Měsíci zatím není, ale pokusy s odpálením "raket" tady při klukovských hrátkách v době dobývání vesmíru taky byly.


Stačil k tomu vhodný válečný náboj nalezený při klukovských výpravách po půdách, opuštěných domech nebo "těžbě" hlíny ve zrušených "hlinících" a zdroj pokusů byl připraven. Známou odpalovací rampou (něco jako mys Canaveral na Floridě nebo Bajkonur v Kazachstánu) byla vytěžená křídlovická "cihelna" zvaná dodnes Škárkovka. Explozivní látkou pak byl ve své době hojně používaný prášek na ničení plevele zvaný Travex.
Exploze to byla náramná, kluci byli u vytržení ze zdařilého pokusu, ale jejich otcové a sousedé šíleli: "Je tady třetí světová....!", vybíhali zděšeně ze svých domů, na jejichž střechy dopadaly kousky odpáleného "pekelného stroje".
Dneska by to snad ani nešlo, ale kdo máme už "pár křížků v notýsku", pamatujeme, že podobné se odehrávalo v jiném aranžmá skoro v každé tehdejší vesnici. Taková to byla tenkrát doba. Dneska by to byl asi teroristický útok....
             (lan)

....taky z Božic

...z Českých Křídlovic

Žádné komentáře:

Okomentovat