čtvrtek 9. prosince 2021

Jdu si jen tak zasněženými Božicemi


 Nedalo mi to, abych po odklizení sněhu kolem domu, nevyrazil do ulic... Zajímal mě hlavně stav mostu před plánovaným pátečním otevřením, no a měl jsem štěstí i na odklízecí jednotky, které projížděly všechny božické ulice.


Začal jsem cestou kolem mlíkárky - zábradlíčko bohužel ani po několika letech nikde. Pak už to byla jenom radost, i Božické jesličky v kapličce-zvoničce jsou na svém místě. Jen nakouknout a potěšit se.

Sníh přímo lákavý nejen ke stavění sněhuláků, ale třeba i pro nějaký myslivecký hon, jak bývavalo v Božicích dobrým zvykem.

Řada domů má nové majitele a některé z nich už jsou i nově obydlené. Bude možná zajímavé, jaký osud čeká dům známého předválečného božického elektrikáře (za první československé republiky osvětloval celé Božice a Křídlovice) a hlavně jeho prodejny elektropotřeb, která i několik desetiletí po válce sloužila jako sběrna....

No a na závěr dvě smutné zprávy. Počátkem tohoto týdne skončila životní pouť dvou božických rodáků - Pavla Taraby (*1948) a Antonína Mahela (*1946). Tak na ně v tyto adventní dny vzpomeňte, kdo jste je znali.















3 komentáře:

  1. Zase máme krásnější příjezd do Božic o plechové svodidla. Skoro jako na D1. Nevím proč se měnily ty betonové. Asi už neplnili svoji funkci? Marek Klíč

    OdpovědětVymazat
  2. Dostal jsem info, že zátarasy i značky zmizely a most přes Jevišovku je už otevřený. Chtělo by se se zvolat společně s básníkem: Moravo krásná, Moravo má...! :-)

    OdpovědětVymazat