sobota 17. září 2011

Fotbal: Tři vlastenci rozhodli (akt.)

V této chvíli nevím, jak dopadnou nedělní zápasy dorostu a béčka, ale sobotní zápasy žáků a áčka nás nenaladili do minulého "dur", ale do pochmurného "moll". A přitom stačilo tak málo. Oba sobotní zápasy jsme prohráli, žáky komentovat nebudu, viděl jsem jen závěr. Ovšem "případ muži A" si komentář zaslouží. Otázkou je jaký?

Hostan okresní přebor:
TJ Sokol Božice A - Sokol Blížkovice A 0:4 (0:3)
Nejdříve tedy odpověď na otázku. I po zápase jsme se nemohli shodnout: Měli jsme více ze hry a prohráli jsme si to vlastními chybami? Nebo jsme narazili na dobře fotbalově organizovaný "stroj", na který jsme po celý zápas nenašli správný recept?
Nastoupili jsme v lehce pozměněné úspěšné sestavě z Jezeřan, ovšem herní projev byl tentokrát dočista jiný. Nic nám nevycházelo na 100%. Na co jsme sáhli (lépe řečeno, do čeho jsme kopli), to nevyšlo. Ze hry jsme měli jasně víc, prakticky celý druhý poločas se odehrával na polovině soupeře, brankáře Blížkovic jsme však do nějaké krizové situace prakticky nedostali, a to ani ve chvíli, kdy se před ním Čert ocitl zcela sám. Zato v našem brankovišti se děly věci! A to v podstatě při každé blížkovické příležitosti. Neměli jich moc, ale když už se k naší brance blížili, nebo když kopali roh, tak to u nás hořelo!
I když jsem si udělal docela dost poznámek, omezím komentář na to podstatné:
Zahájili jsme velmi nadějně. "Nemají čas," hodnotily tribuny. Byli jsme rychlí, pohybliví a čekali jsme na první pořádnou střelu. Až v 6. minutě ji vyslal Paťa, šla však mimo. Z ničeho nic, se na druhé straně podařilo hostům proniknout před naši branku a nikým neohrožován vsítil nejlepší blížkovický střelec Martin Pikolon vedoucí gól hostí. Stav 0:1 a nás jako když opaří! Tak to bylo nečekané! Dá se říct, že jsme se z této nečekané branky do konce zápasu nevzpamatovali a vlastními chybami jsme hostům umožnili, aby přidali ještě další branky a porazili nás nečekaně vysokým skóre.
Lopík tečoval Paťův centr vedle pravé tyče, v 15. minutě poprvé vážněji ohrozil branku Džamp. Jenže přišla 16. minuta, rohový kop Blížkovic, neuvěřitelný zmatek na našem brankovišti, lítaly tam ruce, nohy i míč. Podstatné bylo, že míč dopravil Tomáš Řeřucha podruhé do naší branky. Stav 0:2 nás dokonale uzemnil. Rozhodčí Šplíchal nám v 1. půli moc nepřál a ani zákrok na Kubu Zifčáka neposoudil jako faul. Vlnu emocí odnesl Honza žlutou kartou. Stříleli jsme všechno vrchem a mimo. Škoda, že i Ivoš  rozehrával většinu míčů výkopem do pole soupeře, kde si s míčem vesměs poradili spíš urostlí zadáci soupeře než naši středopolaři a útočníci. Ve 24. minutě mohlo být už rozhodnuto, ale Aleš Žák v poslední chvíli tečoval míč směřující do naší branky tak, že putoval těsně vedle tyče. Měli jsme velké štěstí! Pohledná akce Jara - Paťa - Honza - Džamp skončila pěknou Džampovou střelou těsně vedle pravé tyče. Ve 34. minutě centroval Jirka do vápna Čertovi, ten se mohl zeptat gólmana, kam to chce. Nezeptal se a dal mu to do náruče. Druhá velká tutovka zůstala neproměněna. Blížkovice moc šancí neměly, když ale byly před naší brankou, byly vždycky nebezpečné. Například nacvičené signály při rohových kopech jsme neeliminovali do konce zápasu. Hřebíček "do rakve" jsme si přidali v 39. minutě. Aleš ve snaze odkopnout nebezpečný míč, umístil jej do vlastní branky - stav už byl hrozivý 0:3! Pokračovaly naše občasné střely nad! Marné bylo volání z ochozu: "To je z dálky, to se musí zakázat!"
Druhý poločas byl celý v naší režii. Těžkou střelu těsně vedle poslal ve 48. minutě Honza, rozehrál se trošku Lopík, řadu standardek kopal Džamp, něco Pavel Michalovič. Zezadu však nikdo nešel, neujalo se proto nic. Lopíkovi pískali téměř pořád ofsajd. V 64. minutě se podařil Džampovi přímý kop, ale i ten pozorný gólman Blížkovic vyboxoval. Postupně jsme vystřídali 3 hráče, ale naše koncepce se tím dokonale rozpadla. Naděje na snížení prakticky nebyla. Navíc přišla v 70 .minutě Čertova hrubka při malé domů a Jakub Velčický si ji náležitě vychutnal. Stav 0:4 se naštěstí do konce zápasu už nezměnil. Blížkovice dohrály takticky v klidu a sem tam zahrozily. Nejvíc v 82. minutě, kdy Aleš vykopával míč z brankové čáry! A když ani v 90. minutě Lopík neproměnil Džampův centr, bylo definitivně potvrzeno až nezaslouženě kruté skóre.
Sestava Božic: Ivo Urban - David Švejdík, Jaromír Jandásek, Aleš Žák - Patrik Šotkovský - Jakub Zifčak (od 71. minuty Marian Vávra), Pavel Michalovič, Jan Kudlička (od 69. minuty Zdeněk Chrenovský), Petr Horký (od 77. minuty Petr Procházka) - Pavel Ležák, Jiří Kubíček. Trenér David Švestka.

IV.C:
Hrabětice - Božice B 0:2 (0:0)
Na nevalném terénu s Jarou Jandáskem na hrotu útoku, s Jožinem Raušerem na stoperovi a po delší době s gólmanem Milanem Pavlíkem v brance jsme si jeli pro body. Dovezli jsme všechny tři, byť je nutno přiznat, že nás výrazně podržel svým výborným výkonem náš brankář M. Pavlík, který si poradil nejméně se čtyřmi gólovými šancemi domácích.
Ve druhé půli jsme naopak dali dva šťastné góly - hlavou Jiří Hladík (z Lechovic) a ze skrumáže Marek Zifčák. Kvůli zranění nedohrál Svaťa Nevěčný, zahráli si i hráči ze střídačky.
Díky vítězství jsme si upevnili bez ztráty bodu vedoucí místo v tabulce.

Žáci:
Božice - Prosiměřice 0:1 (0:0)
Vítěznou branku Prosiměřic dal Pavel Grézl.

Dorost:
Micmanice - Božice 3:0 (0:0)
V 1. poločasu jsme byli jasně lepším týmem, tlačili jsme, ale soupeřův brankář (chytá mj. i za áčko) všechny naše šance zlikvidoval. Ve 2. půli se projevili zdravotní problémy našich hráčů, přidala se i zranění (za Lukáše Svobodu nastoupil Vojta Bačo v keckách!). Postupně jsme inkasovali tři branky a o výsledku bylo rozhodnuto.  Přesto je třeba říci, že náš gólman Matěj Zifčák patřil k našim nejlepším hráčům a zaslouží si pochvalu.

Přípravky - OS sk. B
Božice - IE Znojmo B 3:0 (3:0). Naše branky dala Jiřina Čurdová 2x a Radek Horáček
Božice - IE Znojmo A 0:4 (0:3)









                                                                                                       Ladislav Nevrkla

5 komentářů:

  1. vtipné .. "měli jsme více ze hry" ,ale dostali jsme 0:4, co to je ?

    OdpovědětVymazat
  2. co by to mělo být????hráči si vybrali smůlu na několik zápasů dopředu i zpět. A jestli tam dotyčný byl, musel si všimnout, že jsme opravdu měli více ze hry......aspon se podepiš a nekritizuj anonymně Břeťo........MICHAL T.

    OdpovědětVymazat
  3. Na víkendovém zápase okresní soutěže v Božicích jsem konečně pochopil, proč u nás v republice nikdy nebudou plné stadiony fanoušků.........oproti jiným zemím máme úplně jinou mentalitu fandění. Spousta rádoby fanoušků hledá pouze chyby. Když se daří a vyhrává, držej ty svý h..., ale jak se něco nepovede, to je každej nejchytřejší. A udivuje mě to i u lidí, kteří v životě do míče v žádné soutěži nekopli......Prostě ať už je to "čtverka, okres, divize nebo liga", lidi si nechodí na fotbal užít hru(at už vypadá jakkoliv(, ale zanadávat si..........to myšlení lidí je strašný.........tímto vás neodrazuju od příštího fotbalu......přijdě a fandite. Kluci na hřišti potřebujou Vaši podporu a ne nadávky..........díííííííky Michal T.

    OdpovědětVymazat
  4. má pravdu ten kluk

    OdpovědětVymazat
  5. Blížkovice měly až móóóc štěstí! Věřím, že Dobšice takovým soupeřem nebudou. Dávám 3:1 pro naše. I s podporou fanoušků. (lan)

    OdpovědětVymazat