čtvrtek 15. září 2011

Obec: Daňové zvýhodnění menších obcí? (akt.)

V Deníku Rovnost byl ve středu 14.9.2011 publikován materiál informující o tom, že starostové některých obcí na Znojemsku podpořily iniciativu Sdružení místních samospráv a posílají vládě dopisy s klíči, v nichž žádají větší podíl na daních, které stát obcím přerozděluje. Z našeho okolí se k iniciativě připojily např. Hrabětice nebo Šanov. A jak jsem dodatečně zjistil i Božice. Ve středu 21.9.2011 se pak starostové téměř tisícovky obcí včetně zástupců mikroregionu Hrušovanska zúčastnili demonstrace v Praze.
V článku Rovnosti se mj. píše, že „Na podpoře dopisové iniciativy jsme se shodli na sezení mikroregionu Hrušovansko. Má to jinou váhu, než když se ozvou jen jednotlivé obce. Pro Šanov by to byla významná změna. Tři miliony navíc podle nového systému je víc, než kolik nyní často získáme na dotacích. Měli bychom tak postaráno o investiční kapitolu rozpočtu,“ počítal starosta Šanova Petr Škarek. 
Jeden argument těch, kteří změnu podporují, se zdá rozumný. Formuloval ho starosta Vranova n. D. „Změna už je potřeba. Bude rozumnější, aby stát místo špatně nastaveného systému dotací posílal více peněz obcím přímo. Proto se k iniciativě také přidáme a dopis pošleme,“ potvrdil vranovský starosta Vedra.
Na posledním zasedání našeho zastupitelstva informoval starosta obce Karel Hala o tom, že by tato případná nová daňová úprava přinesla Božicím ročně asi až 4 miliony Kč do rozpočtu, což jistě nejsou zanedbatelné peníze.
Většina starostů však v plné uskutečnění změny nevěří a předpokládá, že nový systém neprojde Sněmovnou v původní maximalistické podobě. Někteří navíc vidí v iniciativě sdružení politické zákulisí a dávají najevo svůj odstup. Týká se to například Únanova nebo Dobšic. Jelikož oba pány starosty - Fabíka i Jenšovského - trošku znám, věřím, že vědí, o čem mluví. Dobšický starosta Jaroslav Jenšovský kritizuje hlavně dosavadní systém dotací pro obce. Víme to všichni, jenom si to nechceme přiznat. Proto se mi velice zamlouvá i přístup našeho starosty Karla Haly k tomu, co jsme schopni udělat z vlastních peněz a co stojí za podání žádosti o dotace. Různá neprůhledná sdružení rozdají „drobečky“ (už před 120 lety oblíbená politika výrazného premiéra rakousko-uherského mocnářství hraběte Taaffeho) a obce z nich cosi „vyzobávají“ a s dodáním vlastních financí pak budují či opravují některé jednotlivosti. V Božicích bychom jich taky několik našli. Vzhledem k citlivosti tématu je však tentokrát nebudu uvádět, aby to zase nebylo vykládáno tak, že rozvoji naší obce nepřeju. Přeju jí rozvoj co možná největší, proto jsem se taky rozhodl zde natrvalo zůstat, ale mám výhrady ke způsobům, co a jak zde bylo v minulosti řešeno. A na to snad má právo každý občan. Neznamená to přece, že se mi daná věc nelíbí, že není funkční nebo je dokonce zbytečná. I když i takové se najdou. Ale to nejen v Božicích. Včera jsem šel v Brně po náměstí Svobody kolem „falusu“ neboli novodobého orloje. To je vyloženě něco nepovedeného po stránce funkčnosti i umělecké hodnoty. A když jsem šel minulý týden po Horním náměstí ve Znojmě, tak tam mně (a nejen mně) pro změnu velice chybí kašna a zeleň. Snad s tím Znojmáci něco udělají. Co chybí nám, o tom se dá diskutovat. Nejlépe zajít s vlastním nápadem za starostou nebo svůj názor přednést na zastupitelstvu. Místo dosavadních neplodných diskuzí.
V diskuzi k tomuto článku jsou některé doplňující informace. Materiál jsem též doplnil o několik aktuálních fotografií ze středeční demonstrace tisícovky starostů v Praze. Doufám, že na každé fotografii někoho poznáte.





                                                                                            Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Mezi tisícovkou starostů byl včera v Praze i náš Karel Hala. Je přesvědčen, podobně jako další přítomní starostové z Hrušovanska (J. Rebenda, D. Nosek aj.), že akce přispěje k potřebným změnám v RUD. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Doufejme, že naší jasnozřiví zákonodárci dospějí k názoru, že zvednout peníze obcím z rozpočtového určení daní je správný krok, abychom nebyli nadále závislí na dotačních titulech, kdy mnohé tyto tituly, a to si přiznejme, jsou absolutně pitomé, ale protože tudy protékají peníze, tak se o ně snažíme ucházet.

    OdpovědětVymazat