středa 7. září 2011

Rychlá v Božicích nebude

Nevím, jak si to aktéři z řad bývalých božických zastupitelů představovali, ale akci, kterou před časem rozjeli, považuji za největší polistopadový podraz na partnery. Oč se jedná? O nic menšího, než o snahu přetáhnout do Božic stanici zdravotnické záchranné služby z centra mikroregionu Hrušovany n. Jev. do naší obce.
Samozřejmě, možné je všechno a bohulibým a smysluplným cílům, které by zvýraznily a zviditelnily naší obec, by se bránit nemělo ani nemuselo. Případ "rychlé" však je jiný. Za zády hrušovanské radnice byly zahájeny již před časem aktivity směřující k tomu, aby se stanice rychlé záchranné služby přesunula do Božic. Nejdříve to bylo prezentováno, jako že ta hrušovanská zůstane a ta božické vznikne pro oblast, kam rychlá z Hrušovan nepřijede do 15 minut. Umístěna měla být podle osnovatelů tichého přesunu do nedokončené místnosti v budově na hřišti (původně plánované kavárny-cukrárny). Pořád zůstává záhadou, proč potom minulá radnice nechala vedle této místnosti zřídit předražený parčík - altán, když by tam spíš byla bývala měla vzniknout garáž. Všechno už je dneska passé! Kraj rozhodl, že hasičský záchranný sbor i zdravotnická záchranná služba zůstanou v rámci integrovaného záchranného systému ve městě Hrušovany n. Jev. Právě to je nejsilnější argument pro to, aby profesionální hasiči i rychlá zůstali v Hrušovanech. A tak to vnímají i představitelé Hrušovan. Muselo to pro ně být velmi nemilé překvapení, když se dozvěděli, že spřátelené Božice jim chtějí "vyfouknout" rychlou. To už by byl rázný krok k tomu, aby jim kraj vzal i hasiče. Víme přece velmi dobře, jak to právě v této oblasti vypadá s návrhy na úspory. Dnes k tomu hrušovanský starosta řekl: "Radnice hasičům ročně přispívá částkou zhruba sto padesát tisíc korun." Starosta také upozornil, že město muselo další peníze vynaložit na zachování stanice zdravotnické záchranné služby. „Hrozilo, že ji kraj přeloží do Božic. Museli jsme slíbit, že postavíme novou garáž. Město to bude stát čtyři sta tisíc korun. Osobně si myslím, že by ji měl postavit spíš kraj. Chtěli jsme však, aby záchranka ve městě zůstala,“ dodal Miloš.
Taky by mě docela zajímalo, jestli už konečně dochází k posunu ve spolupráci obcí v rámci mikroregionu Hrušovansko. Jak bylo konstatováno minulý týden na II. konferenci ke komunitnímu plánování sociálních služeb Jihomoravského kraje v Brně, je právě spolupráce s mikroregionem Hrušovansko - mírně řečeno - teprve na počátku. Už několikrát jsme u nás nadhodili otázku, jak dál s mikroregionem Hrušovansko a jak dál se svazkem Niva. Ukazuje se, že oba dva vedle sebe působí rušivě. Buď jeden, nebo druhý! To je to, oč tu běží.
                                                                                               Ladislav Nevrkla                  

1 komentář:

  1. Ještě bych upřesnil, že se dojezdová doba záchranky prodlouží na 20 minut a že v Česku vznikne 40 nových stanovišť. Nic to asi bohužel - podle vyjádření hrušovanského starosty - nemění na tom, že božická "partyzánská" akce nebyla o vzniku nového stanoviště, ale o přesunu toho hrušovanského k nám. (lan)

    OdpovědětVymazat