čtvrtek 23. února 2012

Osobnosti Božic: Kamil Fila - recenzent, který to přehnal?

Božický rodák Kamil Fila, nar. 1980, redaktor serveru Aktuálně.cz, absolvent FF MU v Brně, obor Teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury, se postupně zařadil k předním českým filmovým kritikům.
Doslova pozdvižení ve filmových kruzích vzbudila jeho poslední kritika z února letošního roku na film Signál. Nejsilněji se k ní vyslovili filmový publicista Jaroslav Sedláček a redaktor Lidových novin (a též scenarista) Ondřej Štindl.

Zatímco rozrušený Sedláček píše, že "bezpochyby jedním z nejvýraznějších kritiků je Kamil Fila, který v aktuální recenzi na Signál vyzývá scenaristu Marka Epsteina a režiséra Tomáše Řehořka, aby to zabalili. Úplně." Prý "kvůli tomu nemohl celou noc spát. Zas a znova ho trápila otázka: Není tohle za hranou?"
Co tak rozrušilo publicistu Sedláčka? Kamil Fila si dovolil napsat o nové rozjuchané letní komedii i toto: Jádro komedie leží jistě už ve scénáři marka Epsteina, který je podobně nenaplněnou a předčasně vyhořelou scenaristickou hvězdou jako Řehořek "hvězdou režisérskou". (V obou případech by se spíš než pilování talentu hodilo to raději rovnou úplně, nebo aspoň na nějakou dobu zabalit). Abychom byli úplně v obraze, Kamil Fila "si dovolil" kritizovat film, v němž hrají téměř nedotknutelné ikony současného českého filmu Karel Roden, Bolek Polívka, Jiří Menzel, Kryštof Hádek a Vojtěch Dyk.
Daleko blíže realitě byl Ondřej Štindl (napsal scénář filmu Pouta) v rubrice Lidových novin Těsně vedle 21.2.2012. Upozornil totiž na skutečnost, že "česká filmová publicistika není zrovna vroucí kotel, v němž probublávají vášně. Spíš tu máme takový hezký klídeček. Tím vděčnější je třeba být za každý rozruch." A dodává: "Je asi dobře, když kritická obec debatuje aspoň o něčem." Důležitou formou spolupráce tvůrců a recenzentů je totiž podle Štindla i s odkrytým hledím vedená hádka! Možná i proto se do ní zdejším filmovým publicistům nechce. A já dodávám: Kdyby jenom filmovým publicistům!
Pamatuji Kamila Filu jako studenta, který společně s Petrem Kolouchem, Jožou Mihalcem a dalšími propagoval v Božicích a okolí bojové umění kung-fu. Možná právě tam si vypěstoval řadu vlastností, které se mu dnes jako respektovanému filmovému recenzentovi velice hodí. Na vlastní oči jsem kdysi viděl, jak dokázal hřbetem ruky přerazit několik střešních tašek naskládaných na sebe.
                                                                                         Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat