pondělí 6. února 2012

Poradna: Na co má právo občan obce

Být občanem obce je nesmírně důležité. Podle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní  zřízení) je občanem obce každý, kdo je státním občanem ČR a je v obci přihlášen k trvalému pobytu. Oprávnění občana obce má i cizí státní příslušník starší 18 let, který je v obci přihlášen k trvalému pobytu, pokud tak stanoví mezinárodní smlouva platná pro Českou republiku.

Mezi důležitá práva dospělého občana obce, tj. staršího 18 let patří právo (nikoliv povinnost) vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce svá stanoviska k projednávaným věcem (§ 16 c).
Právem občana obce je též právo podávat  (§ 16 g) starostovi, obecnímu úřadu, radě obce, zastupitelstvu obce, výborům a komisím návrhy, připomínky a podněty, které obecní orgány musí bezodkladně vyřizovat, a to nejdéle do 2 měsíců (60 dnů) od podání občana obce, pokud je věc směrována k zastupitelstvu, tak musí být záležitost vyřízena do 3 měsíců (90 dnů).
Občan obce se může rovněž vyjadřovat k návrhu rozpočtu obce a závěrečnému účtu obce za minulý rok (§ 16 d), může nahlížet do usnesení a zápisů zastupitelstva a do usnesení rady, výborů nebo komisí a pořizovat si z nich výpisy (§ 16 e).
Vše najdete na http://www.zakonycr.cz/seznamy/128-2000-sb-zakon-o-obcich-(obecni-zrizeni).
Možná se vám to zdá zbytečné a ani neuvažujete, že byste se s něčím takovým na obecní orgány obraceli, přesto je určitě dobré vědět, že toto právo (a nejen toto) máte.
                                                                                       Ladislav Nevrkla



Příloha:


Občané obce
§ 16

§16 (1) Občanem obce je fyzická osoba, kteráa) je státním občanem České republiky, ab) je v obci hlášena k trvalému pobytu.[6]
§16 (2) Občan obce, který dosáhl věku 18 let, má právo
a) volit a být volen do zastupitelstva obce za podmínek stanovených zvláštním zákonem,[7]
b) hlasovat v místním referendu za podmínek stanovených zvláštním zákonem,[8]
c) vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávaným věcem,
d) vyjadřovat se k návrhu rozpočtu obce a k závěrečnému účtu obce za uplynulý kalendářní rok, a to buď písemně ve stanovené lhůtě, nebo ústně na zasedání zastupitelstva obce,
e) nahlížet do rozpočtu obce a do závěrečného účtu obce za uplynulý kalendářní rok, do usnesení a zápisů z jednání zastupitelstva obce, do usnesení rady obce, výborů zastupitelstva obce a komisí rady obce a pořizovat si z nich výpisy,
f) požadovat projednání určité záležitosti v oblasti samostatné působnosti radou obce nebo zastupitelstvem obce; je-li žádost podepsána nejméně 0,5 % občanů obce, musí být projednána na jejich zasedání nejpozději do 60 dnů, jde-li o působnost zastupitelstva obce nejpozději do 90 dnů,
g) podávat orgánům obce návrhy, připomínky a podněty; orgány obce je vyřizují bezodkladně, nejdéle však do 60 dnů, jde-li o působnost zastupitelstva obce, nejpozději do 90 dnů.
§16 (3) Oprávnění uvedená v odstavci 2 písm. c) až g) má i fyzická osoba, která dosáhla věku 18 let a vlastní na území obce nemovitost.

§ 17

Oprávnění uvedená v § 16 má i fyzická osoba, která dosáhla věku 18 let, je cizím státním občanem a je v obci hlášena k trvalému pobytu, stanoví-li tak mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena.

Žádné komentáře:

Okomentovat