sobota 3. března 2012

10. ZO: Když se podaří, co se dařit má

Bylo to tentokrát (opět) jako v kdysi populární písni Michala Davida. Nechybělo snad mnoho a všichni by se dojetím málem rozplakali. O tom však ani komunální politika není.

Program zasedání byl daný, 11 přítomných zastupitelů nemělo k němu nejen žádných připomínek, ale v průběhu jednání - když si odhlasovali diskuzi ke každému projednávanému bodu zvlášť- neměli k němu ani žádných dotazů. Prostě všechno bylo připravené, předjednané (a asi i vydiskutované) již v přípravě na zasedání a tak vlastně až v závěrečné diskuzi zaznělo několik dotazů přítomných občanů. Bohužel se točily pořád dokolečka kolem problematiky, kterou současná radnice buď již nemůže ovlivnit (tj. připravovaná kanalizace), nebo se do ní nechce pouštět (pokračování opravy obecního sklepa a jeho komerční využívání). Zvláštně taky v atmosféře všeobecného "objímání se" působil "šťouchanec" do bývalé opozice v souvislosti s působením VaKu Znojemsko v Božicích. Zvláštně proto, že hlavní kritik nebyl tentokrát na zasedání zastupitelstva přítomen a odborný mluvčí bývalé opozice je dnešním starostou obce. Nepochopil jsem proto, komu byla uvedená replika určená.
Z projednávaných bodů zaujaly následující:
Břežanská dopravní společnost ústy svého jednatele Zdeňka Boboka požádala o snížení nájmu za objekty Na posádce. Obec Božice navrhla nájem snížit, ale výměnou za asfaltovou plochu tamtéž. Ta byla (neznámo proč a už ani nevím kdy a kým) dána kdysi BDS. BDS o návrhu naší obce zatím přemýšlí.
Bílý kříž je již prakticky opraven, na své místo bude usazen někdy na jaře. Tedy místo bude díky daru SÚS Znojmo posunuto kousek do příkopy, aby kříž tolik netrpěl provozem na souběžné komunikaci.
Začátek výstavby kanalizace byl opět nadvakrát posunut - nyní naposledy na 1.4.2012 , tj. na apríla. Tak abychom se zase za měsíc nedivili. Důvod je prostý: dosud stále nebyla podepsána smlouva se SFŽP.
O rekonstrukci elektrických rozvodů v části obce Božice a o budování bezdrátového rozhlasu bude určitě ve svých informačních médiích informovat vedení obce, stejně jako o zahájení rozvozu obědů v obci od 1.4.2012 (to doufám nebude apríl).
                                                                                    Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Kolem božických sklepů je docela živo. Byť obec propásla už v 90.letech ideální podmínky na prodej pozemků nad sklepy nebo sklepů samotných, velké množství občanů se nyní zajímá o to, jak sklep, který užívají nebo měli v přídělu jejich předci, získat do vlastnictví.
    Na druhou stranu se zbytečně oživuje "mrtvola" obecního sklepa. Ten zakonzervovat a nechat na jiné časy. Podle jednoho pamětníka chtěl on sám cosi s tímto sklepem dělat už v roce 1972(!). Po 40 letech je docela pozdě. A hlavně máme teď v obci určitě jiné starosti, než sklep, který vlastně nikdo nepotřebuje ani nechce provozovat.(lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Až teď jsem si všiml, že jsem (ne)zahájení budování 2. etapy kanalizace na apríla předvídal!!! Ale radost z toho nemám, i když se mě to osobně netýká, já už připojený jsem. (lan)

    OdpovědětVymazat