neděle 18. března 2012

Hoří, má panenko!

Božice se o víkendu staly místem, kde se hasiči rozhodně nenudili.

V sobotu 17.3.2012 byli vyrušeni ze odpolední siesty voláním o zásah ve větrolamu za hřbitoverm, podél panelky. Pohotovým zásahem eliminovali vzniklý požár větrolamu. Škoda nebyla nakonec prakticky žádná, byť hořící vyřazené závlahové plastové potrubí odložené tamtéž hořelo jak zápalná šňůra! Představení shlédlo poměrně dost diváků.
Ještě větší "srocení lidu" přilákal odpolední požár rákosí v Mokřadu I. za Březinovým. Minimálně tři až čtyři hasičské sbory (naši, Slup a Hrušovany, možná Hrádek?) situaci zvládli, byť "čulský obchvat" skončil uvíznutím v mokřadech.
Nervozitou až zděšením končily i další pokusy našich spoluobčanů o vypalování trávy. Všichni víme, že se to v extrémně suchém období nemá, přesto si říkáme, nám se to přece stát nemůže! My přece máme oheň pod kontrolou: A když tak ho utlučeme lopatami. Bohužel, je jedno, jestli vypaluje starý nebo mladý! Lopata nestačí!
Tak vážení přátelé, bacha!!! Film Hoří, má panenko! natočil Miloš Forman už někdy v roce 1967 : "Dejte ho blíž k ohni, ať to pořádně vidí!" je docela hodně černý humor.

                                       Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Z důvodu zvýšeného výskytu požárů upozorňuje Obecní úřad Božice občany na zákaz plošného vypalování porostů dle § 78 písm. s) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně.

    OdpovědětVymazat