pátek 9. března 2012

Rozhledny jižní Moravy 25: Rozhledna na místě kaple

Blíží se jaro a příroda ožívá, proto je čas opět vyrazit ven . I když včerejší den byl spíše zimní, protože místy byla sněhová vánice, máte opět možnost hádat jméno rozhledny a určit místo, kde tato zajímavá stavba stojí. 

Výhledy z  rozhledny dnes z důvodu vánice nebyly žádné, ale tak už to někdy bývá. V přírodě je pěkně za každého počasí a na rozdíl od lidí vás zklame jen málokdy.
A něco málo o rozhledně. Železobetonová základová deska rozměrů 4,8 x4,8 m silná 25 cm s hlavicemi pro 5 mikropilotů délky 4m a 4,5m. Konstrukce je ocelová šroubovaná, vyhlídková plošina je ve výšce 16m a vede na ni 86 schodů, celková výška stavby je 19,1m.  Náklady na výstavbu : 1,8 mil Kč.
 Ještě napovím, že stojí na místě, kde kdysi stávala kaple, která byla později stržena a to z důvodu lidské závisti a hamižnosti. Tak hádejte a někdy toto pěkné místo navštivte. Rozhledna má i svoji krásnou turistickou známku. 
                                                                                                -hic-





2 komentáře:

  1. je to rozhledna Ostrá Horka u Soběšic, velmi krásné místo a za jasného počasí úžasný výhled na celé Brno :-) Doporučuji. Kučeříková

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, odpověď je správná. Je vidět, že paní Kučeříková asi dost cestuje, protože už vícekrát správně odpověděla. A to je dobře , pěkných míst je na jižní Moravě hodně, stačí jen vyrazit ven a vždy něco objevíme. A věřte,že mnohdy ani nemusíme daleko. -hic-

    OdpovědětVymazat