neděle 4. listopadu 2012

Fotbal na Dušičky: Nejde to do branky! (akt.)

Přesunutým zápasem okresního přeboru žáků byly  v sobotu 3.11.2012 zahájeny fotbalové zápasy tohoto víkendu. Pokud budou všechny tak příznivé jako ten žákovský, bude to velmi příjemný víkend. Nakonec nebyl: Hostan OP: Božice - Práče A 0:2 (0:1).
Hostan OP: Božice - Práče A 0:2 (0:1)
Zápas řídil Helebrant, na čárách Bartoš a V. Peňás, přítomen byl i delegát OFS p. Krška.
Favorit z Práčí zvítězil především díky naprosté střelecké impotenci domácích. Obě branky Práčí padly po hrubých chybách našich hráčů - na 0:1 dal v 25´ ze skrumáže Lukáš Kovalský, z brejku od poloviny hřiště v době vytrvalého tlaku domácích upravil v 81´ na konečných 0:2 Adam Krejčiřík. Dlužno spravedlivě podotknout, že obě branky byly jasné a též je třeba dodat, že Práče měly ještě minimálně tři dobré gólové příležitosti, které střeleckou nemohoucností rovněž zmařily. Jinak ale byl výkon Práčí - mužstva, které bojuje o postup - trochu zklamáním. My jsme těch šancí měli daleko víc, ale ani ty vyložené jsme neproměnili: buď šly nad, vedle, do náručí gólmana, gólman je vyboxoval a jednou pěknou dělovku vytáhl nad branku. A samozřejmě máme v posledních zápasech pořád stejný problém: nemáme útočníky, kteří by se dostali co nejblíž k brance, tak aby naše šance byly tutovky. Standardky kopeme z velké vzdálenosti a rohy zahráváme tak (většinou přetažené centry na zadní tyč, kde nikdo z našich není), že z nich taky velké nebezpečí nehrozí. Po včerejším zápase probleskly zprávy, že se snad už na poslední utkání podzimu 2012 s Dobšicemi B objeví v naší sestavě některé staronové tváře. Určitě nám to pomůže.
Několik poznámek k průběhu zápasu.
Ze začátku to bylo takové nemastné neslané oťukávání z obou stran. Chyběla přesnost přihrávky i rychlejší start na míč. Kolem 4´se rozehrála naše středová řada, Honzův centr nikdo nezpracoval a Evženovou střelou z běhu jsme vybojovali první roh. Honza rozdával řadu míčů, v 5´ to Lopík z jeho přihrávky pálil levačkou vedle. "Lepší!" komentovaly naše ochozy. Tvrdou ránu vyslal v 6´ Džamp, ale tak jako většina jeho střel šla dneska i tato nad! V 7´ nemávla asistentka práčský ofsajd a hosté (hráč č.3) zmařili svou první velkou příležitost. Naše hra "visela" na středových hráčích a ti to proti připravené obraně hostů měli těžké. Naši útočníci se v 1. půli prakticky nedostali do šance. Prospěšná byla změna v 2. půli: Evžen v útoku byl nebezpečný a Slávovi to v záloze sedělo a ukázal, že právě na tomto postu může být platný i u mužů.
Ale zpět k 1. poločasu. Naše akce byly stereotypní, Práče vyrážely k brejkům, protože jim vázla přesnější rozehrávka. Ve 12´ se blýskl perfektním čistým zastavením práčského útoku (č.7) Džamp. Byl to jeden z velmi fotbalově pěkných momentů. Snažil se i Zdeněk a docela se mu dařilo držet nebezpečnou práčskou osmičku. Opět je náš útok zastaven faulem na Džampa (15´) a hned poté faulem na Honzu (gólman Džampův kop vyboxoval), útočí dvojice Lopík - Honza, Slávova střela je tečovaná na další roh. Držíme se v obranném pásmu Práčí, ale v úctyhodné vzdálenosti od branky a jsou z toho jenom dva naše auty. Výpad práčské dvojice (č.16 a 8) končí v 19´ v náručí Slámiče, ani možná nevěděl jak! Chvilkové nepozornosti, kdy práčská desítka přeběhla oba naše hráče u lajny, hosté ve 20´ trestuhodně nevyužili: hráč č. 8 napáli tutovku do naší pravé tyče! Uff, oddechli jsme. Opět hezký pohled nám nabídla ve 22´ trojice Honza - Lopík - Džamp na polovině Práčí. Bohužel opět bezzdařilého zakončení. Ve 24´ naštěstí špatně tečovala práčská devítka přesný centr, ale v následující minutě po našem propadu a útoku práčského tria  vstřelil Kovalský (16) vedoucí gól soupeře. Stav 0:1.
My jsme však dál bojovali, cítili jsme, že soupeř není úplně ve své kůži, ale jak jsem už uvedl, naše střely byly z větší vzdálenosti, buď měkké nebo nepřesné. Vybojovali jsme další rohy. O střelbu se pokoušel hlavně Honza: ve 34´střílel nad a v 38´ po Evženově centru vyslal nádhernou bombu do brány, gólmanem vyražený míč ale nikdo z našich nedorážel. "Běž dovnitř!" radí naše lavička našemu hráči a to několikrát. Do útočných akcí se zapojil i Luke a od 40´ jsme Práčím prakticky nepůjčili míč. Bohužel to bylo jalové a bezzubé.
Druhou půlku jsme začali se změnami v rozestavení a opět bojovně. Dirigent Machy (/škoda, že momentálně nehraje i Marek Chýla, byla by to parádní dvojice stoper - předstoper) posílal míče záložníkům a ti se kombinační hrou snažili proniknout k práčské brance. Zastavováni však byli hned za půlkou nebo daleko před vápnem fauly a následné standardky nám prostě nešly. A když už jsme pronikli blíž k brance, byly naše střely nepřipravené (nad, vedle) nebo nepřesné. V 57´ dobře zasáhl Sláva, míč se dostal k Evženovi, ten jej poslal Honzovi a ten pálil. Gólman nadvakrát zachránil. V té době si práčský brankář přivodil zranění (uklouzl nikým neohrožován) a nemohl pořádně chodit. Ale ani toho jsme nedokázali využít. I fandové Práčí viděli, že to těm jejich nejde. "Práče, zabereme!" "Čím?" odpovídali jsme my. Evženův centr poslal Zdeněk hlavou v 62´ vedle, krásně k tyči zakončoval v 64´ Lopík akci Honza - Džamp, ale gólman míč tečoval na roh.
Práče vystřídaly a chvíli zlobily. Geniálně vyrazil v 68´ náš gólman Slámič nebezpečnou střelu hráče č. 7. A pak zase my: Machy kope z půlky, gólman chytá, Džamp útočí a padá. Sám kope PK (v 71´), bohužel vysoko nad. Luke posílá Evžena, ten bojuje jako lev. Tak úplně se nedaří Marianovi. Bojuje, tahá míče, ale rozehrávky tak nejdou. "Dej to křížem!" Nedal. Většinou se hraje na práčské půlce, ale bez efektu. Když už se zdálo, že by nám to přece jenom mohlo vyjít, ztratili jsme míč ve středu a brajk z půlky hřiště zakončil Krejčiřík (č. 10) druhou brankou Práčí. Prohrávali jsme 0:2 a pomalu jsme se loučili s vidinou aspoň jednoho bodu. Práče opět střídaly, zdržovaly takticky hru a nám to prostě nešlo. Ještě Honzovu střelu v 88´ gólman Práčí vyrazil a pak už byl brzy konec.
Naše sestava: David Sláma - Marian Vávra, Lukáš Machač, Zdeněk Chrenovský - Lukáš Chromý - Pavel Ležák, Jan Kudlička, David Švejdík, Evžen Egner - Vlastimil Urban, Roman Šob. Na lavičce Tomáš Rauš (od 46´ místo Romana), Lukáš Svoboda (v 73´ místo Slávy) a Ruda Čížek. Trenér Viktor Luskač, vedoucí mužstva Ivan Marek.

Poslední zápas (jarní předehrávka) se hraje v neděli 11.11.2012 ve 14 h hostíme doma Dobšice B.
Po zápase se sejdou všichni hráči, kteří na podzim nastoupili za Božice A (i dorostenci) na "podzimní ukončené". Místem konání je salonek hostince U Kudličků.

Žáci: Božice - Štítary 6:2 (2:1). Po relativně vyrovnané první půli, byl druhý poločas jasně v rukou domácích, v jejichž řadách hrála prim i střelecky úspěšná trojice Karel Vávra (2x), Adam Vařeka (2x) a Kamil Hanzal (1x). Poslední gól si dali vysílení hosté sami po našem rohu. Zápas řídila slečna Procházková.

Přípravky:
Božice - Hatě 0:6
Božice - Šatov 3:1

Dorost: Hrušovany n. Jev. - Božice 4:0 (4:0)


                                              Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Kraj zrušil předehrávané jarní kolo. Okresní soutěže se budou hrát podle plánu. Nic se nezměnilo.

    OdpovědětVymazat