pátek 2. listopadu 2012

Přesně za měsíc začíná advent

Tento adventní nemá sice 4 svíce,
ale měl jsem ho vloni v kanceláři a
 líbil se mi
Konec roku se kvapem blíží a takovou předzvěstí blížících se Vánoc je už řadu let advent. Píšu "řadu let", protože před Listopadem 1989 jsme o nějakém adventu pomalu nevěděli. Nebýt známé Erbenovy balady Štědrý den, ani bychom to slovo pomalu neznali.
Dnes je advent spojen především s předvánoční výzdobou obcí a měst a původní význam je trošku upozaděn. Nevidím to však jako zásadní problém. Důležitější je, že tento svátek žije. I v Božicích zapustila adventní doba své kořínky a tak předpokládám, že se i letos ujmou a rozkvetou.
V Novinách Niva se zmiňuje učitel ZUŠ J. Svoboda o rozsvícení vánočního stromu v neděli 25.11.2012 (nebo to aspoň tak vypadá, že to píše p. Svoboda), předpokládám, že i Rodičovská sdružení při našich školách navážou na své loňské či předloňské aktivity a připraví pro občany hezký adventní zážitek spojený s rozsvícením vánočního stromu. Bližší informace o době a místě konání zatím nemám, určitě se však během listopadu objeví na webu školy a obce.
A jenom pro pořádek: Letos vychází začátek adventu na neděli 2. prosince 2012.
                                                                       Ladislav Nevrkla

                                                                                            

1 komentář:

  1. Den otevřených dveří ZŠ (od 15 h) a rozsvěcování vánočního stromu před školou (v 16 h) se uskuteční v neděli 2.12.2012. Informuje o tom dnešní vydání školního časopisu Salát. (lan)

    OdpovědětVymazat