neděle 9. února 2014

Jak jsme se bavili před 26 lety aneb Helena Růžičková v Božicích

V našem seriálu o historii rozmanitých společenských akcí v Božicích se dnes zastavíme na začátku března roku 1988. V jednom sobotním večeru jsme se tady náramně bavili a navíc jsme dostali hosty, které se tehdejším hlavním pořadatelkám Evě Kunové (Cupalové) a Libuši Hrdličkové podařilo až do poslední chvíle utajit.
Těmi milými hosty byli herečka Helena Růžičková a její syn Jiří. A jelikož jsem patřil mezi jednoho z přímých aktérů - člena jednoho soutěžního družstva - tak mám pěkný zážitek na celý život.
Dovolím si ocitovat celý zápis v kronice SKP:
Sobota 5. března ve 20.00 hodin PĚT Z JEDNÉ VESNICE. Zábavný soutěžní večer se zástupci místních organizací NF. Konferuje Milan Svoboda, jako host vystoupí herci HELENA a JIŘÍ RŮŽIČKOVI. Večer bude zakončen TANEČNÍ ZÁBAVOU se souborem Meritan.
Soutěžní disciplíny:
1) Štafeta - soutěží celé družstvo, převlek do dresů a gumáků, kopat do míč mezi slalomem
2) Vlaštovky - z novin složit vlaštovku a hodit za cílovou čáru
3) Mumie - dvojice - jeden zraněný, druhý ve zdravotním převleku a gumových rukavicích ho obmotává toaletním papírem
4) Žabky - za "žabky", kterými se nafukují matrace jsou přivázány nafukovací balónky, soutěžící nasedává tak dlouho na žabku, až balónek praskne
5) Komíny - soutěžící staví komín z nádob, které jsou jim dováženy na kolečkách
6) Rajčata - družstvo má za úkol získat z řad diváků "rajčata", ke kterým přivazují kolky. V této chvíli bylo na parketu 50 ks rajčat a 15 soutěžících = 65 lidí!

Soutěžní družstva:
TJ Sokol - Jandásková Zdena, Pavlíková Anička, Michal Bohuslav,Hudec Ivan
Myslivci - Mahel Antonín, Kašpárek Jan, Chlubna František, Krátký Petr
Zahrádkáři - Klíčová Zdena, Klíč Miroslav, Jandásek Miroslav, Viterna Jaroslav
ČSČK (Červený kříž) - Nevrkla Ladislav, Griebaum Josef, Fučík Luděk, Kapaňa Jaroslav ml.
Ženy - Čurdová Anna, Pohanková Zdena, Dostálová Emilka, Baráková Svaťa

Porota: herečka Helena Růžičková, předseda MNV Jindřich Šebeček, vedoucí programu OKM Znojmo Luboš Vitanovský, předseda NF Miroslav Sigmund, poslankyně ONV Jana Baráková.
Kreslený humor Mirek Řezník, konferenciér Jiří Růžička. Celý  scénář večera připravily a pod pokličkou až do poslední chvíle tajily vedoucí Liba Hrdličková a kulturní Eva Cupalová.

Soutěžní večer se těšil velkému ohlasu téměř 250 diváků, bylo spoustu legrace a smíchu, soutěže byly prokládány vystoupením H. a J. Růžičkových a jejich souboru, velký zájem byl o kresby Majka Řezníka, o hladký průběh večera se zasloužily i hostesky Dáša Kvačková, Kamila Viternová, Mirka Ševečková, Marcela Čurdová, Petra Vodáková a Lenka Hříbková a celý kolektiv SKP Božice. Závěr večera patřil taneční zábavě a pak se povídalo až do rána ...
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pamatuji se, že jsem po určitou dobu seděl blízko Heleny Růžičkové. Samozřejmě, že její postava byla i ve skutečnosti taková, jakou známe třeba z Troškových komedií Slunce, seno a ....
      Ladislav Nevrkla





Pro ty, kteří nevěří, že jsem někdy kopl do míče ...



Žádné komentáře:

Okomentovat