středa 5. února 2014

Když se řekne: Dubček, Černík, Svoboda ...

Nebude to žádná vysoká politika, ale po ruské okupaci 21.srpna 1968 se na jednom božickém obchodě objevil nápis "Dubček, Černík, Svoboda - jediní představitelé národa!".
A já se dneska ptám, na kterém božickém obchodě to bylo a kdo byl v té době vedoucím tohoto obchodu. Byla to totiž jeho občanská statečnost, kterou se nebál dát najevo svůj osobní nesouhlas s invazí vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa, kterou byl udušen tzv. obrodný proces Pražského jara roku 1968.
Přestože jsem byl tenkrát školákem (chystal jsem se do 6. třídy), tak tu nezapomenutelnou atmosféru Pražského jara si nesu celý život s sebou. Dlouho jsem si třeba schovával časopis Sedmička, v němž se poprvé objevily kreslené seriály Walta Disneye, sešity Rychlých šípů, které po dlouhých letech mohly vyjít a pár knih od autorů, které po únoru 1948 nesměly vycházet. Mladší generace vůbec neví, o čem je řeč, a to je - mezi námi - asi dobře!
Takže zpátky k otázce: Kdo byl onen statečný vedoucí?
                                              Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Byl to pan Drápal, který prodával v obchodě, dnes se myslím jmenuje COOP. "Dubček, Černík, Svoboda - jediní představitelé národa" (miš).

    OdpovědětVymazat