úterý 18. února 2014

Po stopách ruských a německých tanků (i v Božicích)

Hrabětický T-34
O činnosti Klubu vojenské historie Litobratřice jsem již před časem informoval. Právě z jeho webových stránek pochází i záznam o německém Tigerovi u Božic. O tom, že je tato diskuze stále otevřená, něco vím. V Božicích je většina pamětníků přesvědčená, že německý Tiger tady prostě nebyl.
Dnes jsem však byl jedním zájemcem o historii z Hevlína upozorněn na činnost jiného Klubu vojenské historie - a to KVH Starovičky (u Hustopečí), který se v současné době intenzivně věnuje pátrání po padlých ruských vojácích a jejich bojové technice. A v této souvislosti je jasné, že středem jeho zájmu je bitva, kterou si členové Klubu pracovně pojmenovali "bitva u Hrabětic". Jednalo se spíš o bitvu na druhém břehu Dyje v prostoru Travního Dvora a rakouského dvoru Mitterhof, ale to v současné době vůbec není podstatné. Podstatné je to, že v rámci osvobozovací operace a tankové bitvy zůstal jeden z poškozených ruských tanků pár metrů "za čárou" a po vzniku "železné opony" i v zadrátovaném prostoru na našem území.
Tank T-34 tak pomalu korodoval 45 let téměř bez jiného zásahu. Po pádu železné opony se však situace změnila, k tanku mířili nejen vášniví milovníci historie, ale taky sběratelé kovů (byli tam i zbrojnoši z Božic) a ti zasadili tanku skutečnou smrtelnou ránu. Před úplným zničením se zbytky tanku podařilo zachránit KVH Starovičky (bezúplatným převodem od státu) a v současné době je zakonzervovaný a postupně připravovaný pro budoucí prezentaci. Na místě poslední bitvy tanku T-34 u Hrabětic bude v budoucnu odhalen pomník padlým vojákům.
KVH ze Staroviček v současné době zveřejnil výzvu, kterou připojuji oskenovanou. Přivítají každou informaci.


K božickému Tigerovi pak mě zaujala informace ze stránek KVH Starovičky, že "hrabětický tank" byl zasažen 21.4.1945 dopoledne jedním ze tří německých Tigerů, které se této bitvy účastnily na straně protivníka. No a odtud už může být jenom spekulativní krůček k "božickému tygrovi"! Ale o tom a ještě dalších pozůstatcích války u Božic někdy příště.
Fotografie jsou převzaty z http://www.kvhstarovicky.cz/.

            Ladislav Nevrkla

Hrabětický tank po útoku sběračů železa ...

Žádné komentáře:

Okomentovat