čtvrtek 5. února 2015

Historie: V Božicích měla vzniknout konzervárna ovoce a zeleniny. Hned po válce (dopl.)

Nevím, kdo z vás ví (já to nevěděl), že se na přelomu let 1946/1947 měla v areálu bývalé Cementárny a betonárky Ott. a spol (pozdější Prefy) budovat pobočná konzervárna ovoce a zeleniny závodu Znojmia Znojmo! Tak to je jistě moc zajímavá informace.
V novinách Stráž na Dyji se o tom 30.1.1947 (tedy prakticky před 68 lety) psalo toto:
Nová konzervárna na Znojemsku?
Vyhořelá cihelna u stanice Božice na trati Hrušovany - Znojmo má po jisté úpravě sloužit za konzervárnu ovoce a zeleniny pro čilý znojemský mateřský podnik Znojmii, který zde hodlá vybudovat moderně zařízený pobočný závod.
Tato pobočka má vyvážet přes 100 vagonů konzervovaných výrobků. Pro kraj by to byla jistě značná finanční podpora, poněvadž při výrobě by se v konzervárně zaměstnalo několik desítek pracovních sil.
                                                                                       b.

P.S. Opět se ptám, kdo z vás si podobný plán pamatuje?
A dodávám, že toto místo je asi hodně nešťastné. Podle starých map tady někde stávala od dávna hospoda Hoja. Asi to nejspíš bylo v místech dnešní zavřené Hospůdky u Šíbla, ale silnice Božice - Hrádek vedla zadem - až za sklepem. Celý areál hostince Hoja byl vlastně pěkný čtvercový statek, který stál na křižovatce známé cesty Hoja a Lávské cesty, která směřovala z Lávy kolem Božic a Křídlovic na Oleksovice, Hostěradice a dál. Měl tedy úplně ideální polohu! Od roku 1870 vede kolem "Hoja Weg" železniční trať a Lávská cesta zmizela. Dneska před očima mizí Hospůdka u Šíbla (asi definitivně zavřená) a s napětím sledujeme trápení kolem areálu Prefy. Bude z něho zase něco rozumného? Cementárna a betonárka Ott. a spol. byla postavena v roce 1922. Jsem upřímně zvědav, co zde bude sto let od jejího počátku, v roce 2022.
                                                                                             (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat