neděle 1. února 2015

Znáte Sovího muže?

Pozemkové spolky jsou jednou z největších aktivit Českého svazu ochránců přírody. Dělají spoustu užitečné práce, jenže se o nich málo ví. I v Božicích máme celou řadu členů a aktivistů, kteří již desítky let vyvíjejí záslužnou činnost v oblasti ochrany přírody. Jednu z cest, která by ochraně přírody měla napomoci, nabízí Soví muž.
Na webu https://www.hithit.com se můžete podívat, co všechno nabízí, můžete si poslechnout jeho rady, zkušenosti a získat potřebné informace. Pomoci může každý z nás a jaký dobrý skutek pro přírodu vykonáme, je věcí našeho vnitřního přesvědčení, nikdo nám nic nenařizuje.
Máme tady v Božicích několik hektarů mokřadů. Myslím, že by se mohli ti, kdo o jejich vznik usilovali a tyto mokřady tady nechali vybudovat, postavit do čela dobrovolnických pozemkových spolků, které o tyto plochy pečují.
Pro nás, kteří jsme z budování umělých mokřadů příliš nejásali, je to trošku komplikovanější záležitost. Přesto se snažíme o to, aby přírodní prostory, do nichž stát investoval milióny korun, nějak vypadaly a aby se udržovaly v dobrém stavu. Jsou totiž vizitkou nás všech v Božicích. Bez ohledu na to, jestli jsme ekologicky orientováni či nikoliv. Jde jenom o to, jestli se v Božicích najde někdo, kdo se takové aktivity jako je pozemkový spolek chopí.

                                (lan)


Z blogu SOVÍHO MUŽE vybírám několik myšlenek:

Podařilo se zachránit 110 ha orchidejových luk, mokřadů a stepních strání. Na jejich péči potřebují nyní dobrovolníci z pozemkových spolků nové hrábě, kosy, křoviňáky a pomoc s odvozem pokosené trávy či přesunem stád oveček a koz.

Jak to začalo

V rámci kampaně Místo pro přírodu se podařilo díky veřejnosti od roku 2003 vykoupit 110 ha přírodně cenných lokalit. Takových, kterým hrozilo zničení, nebo pozemků, kde byl „návrat přírody“ vhodný. Vykoupit pozemek ale mnohdy k záchraně cenné lokality nestačí, o mokřady, orchidejové louky i stepní stráně je nutné pečovat. A tak dobrovolníci z pozemkových spolků kosí, hrabou, nechávají spásat louky stádem koz či oveček a vyřezávají části křoví, které lokality po dlouhých letech nezájmu utiskují.

Co je náš cíl?

Usnadnit péči o přírodně cenné lokality dobrovolníkům z pozemkových spolků.  Chceme pro ně koupit kvalitní nářadí - kosy, hrábě, motorové pily, křoviňáky, zajistit nezbytné finance na „šťávu“ do nich, odvoz pokosené trávy či převoz koz a ovcí, které jsou výbornými pomocníky, ale samy na mnohdy vzdálené lokality nedoběhnou.

Možný kontakt:
http://www.mistoproprirodu.cz/
Lucie Matulová, Český svaz ochránců přírody, Kancelář ÚVR, tel.: 608 806 805, 222 516115
Kontakt v Božicích: Ivan Hudec st.

4 komentáře:

  1. Dnes - 2.2. - je Světový den mokřadů. Tak se nezapomeňte k některému z těch mnoha na božickém a křídlovickém katastru podívat. Víte třeba, že u druhého mokřadu za prelátovou zahradou je kromě většího jezera i menší, asi zarostlé, jezírko. Nevíte? Tak si nazujte vhodnou obuv a běžte zkoumat. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední věta z úvodního článku, odpověď nikdo. Tady má každý velkou pusu ale jinak skutek utek. Pár lidí se chová jako vlastníci ačkoli jim pozemek nepatří nikdo jim ho ani neposkytl a nenabídl navíc ani nemůže jelikož je vázán ochranou lhůtou. Paradox je cedule zákaz rybolovu jen pro účely rybářského kroužku. Jak je možné si nárokovat něco kde ryby nesmí ani být. Navíc jak někdo může jen tak do vody naházet ryb. vlasec aby zamezil lovu ryb a pak tam sám sedí. Nezávidím mu to ale jde mi o to že na jednu stranu něco chrání ale na druhou stranu poškozuje. Co ty zamotané labutě v tom vlasu a né jednou. Ví dotyčný že za úmyslné usmrcení labutě bylo 20 000 korun pokuty?

    OdpovědětVymazat
  3. To bývalo, teď se to řeší jako přestupek týrání zvířat s pokutou do 30 000 Kč a odnětím svobody až na 2 roky.SA

    OdpovědětVymazat
  4. Založit pozemkový spolek a udržet jej v chodu je v dnešní době neúměrně administrativně náročné , spolků nyní nepřibývá,ale trend je opačný. Na administrativě a byrokracii vlastně ztroskotala i božická organizace ČSOP Střední Podyjí, protože papírovat nikdo nechtěl a tak členové jsou dnes organizováni přímo pod 'UR ČSOP nebo přešli jinam. A ještě jedna moje zkušenost, co jde jinde, to u nás ..... drhne, protože tady nemáme ty správné lidi a zájmy mnohých jdou úplně jiným směrem. Stačí se někdy podívat na svinčík kolem kontejnerů, a ona vás veškerá iniciativa přejde. A taky nevím, co tam ti různí přehrabovači hledají za štěstí. Ještě se dotknu sběru nebezpečného odpadu, proč do rána polovina věcí zmizí ? Někdo si plete sběrný dvůr se svým dvorem . A svoz domovního odpadu? Darmo mluvit, jedné rodině stačí půl popelnice, jiná má pravidelně popelnice tři. Placení poplatku je nespravedlivé, poctivci dotují .... ty druhé. -hic-

    OdpovědětVymazat