čtvrtek 26. února 2015

Z historie fotbalu: Z Perné nás vyprovodili kamením

Když se dneska zeptáte božických dorostenců, kde je Perná, ani to řada z nich nebude vědět. Ani řada dospělých ne. Byly však časy, kdy jsme s Pernou sváděli tvrdé boje o cenné body ve fotbalové soutěži IV. třídy okresu Mikulov.
O jednom takovém utkání z roku 1959, spíše o jeho dohře, píše tehdejší regionální tisk toto:
Kopaná je jeden z nejoblíbenějších sportů na našem okrese. Také v Božicích mají svůj oddíl kopané. A tak Božičtí zajíždějí k utkání do obce Perná.
Nevím, jak byli vyprovázeni po utkáních hráči jiných oddílů, ale Božičtí nemají na Pernou pěkné vzpomínky, neboť je vyprovázela i školní mládež kamením. Představte si, že je v trávě a v kukuřici schováno asi 40 kluků zásobených kamením, a když Božičtí odjíždějí, tito se vyrojí a sprška kamenů dopadá na nákladní auto! Je pravda, že k vážnějšímu úrazu nedošlo.
Myslím, že by bylo správné, aby školní děti byly poučeny, jak se mají chovat. Mám dojem, že je někdo k této činnosti organizoval.
Ještě malý dodatek. Není správné, když na zápasy čtvrté třídy nejsou posíláni rozhodčí. Vždyť tam jich je nejvíc třeba, aby dokázali vychovávat jak hráče, tak diváky.
Autor zprávy - HK- nazval svůj článek Uzavřít hřiště! Jestli se tak stalo, nevím, každopádně ani po 60ti letech nejsou k zápasům IV. třídy delegováni rozhodčí: jednoduše proto, že nejsou. Kdo by si za těch pár korun nechal každou sobotu a neděli nadávat?
P.S. A cestování za zápasem na korbě nákladního auta, to musel být taky zážitek!!! Dneska by nás policie vyhmátla raz dva a bylo by po utkání dřív, než by začalo.

                                         (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat