sobota 28. února 2015

Jaro se blíží, naše vodoteče opraveny, vyčištěny

S blížícím se jarem se nám chce čím dál tím víc do přírody. A to nejen za sněženkami (už nějaký čásek na tradičních místech kvetou), ale i za prací a vycházkami.
Původně jsem se chtěl podívat, jak vypadá avizovaná oprava mostu přes Jevišovku v Zámlýní. Jestli už proběhla - trhliny v betonových pilířích jsou zality ještě kvalitnějším betonovým tmelem - tak to možná bude načas - dostačující oprava. Při té příležitosti jsem si udělal zastavení u mariánské kapličky v Zámlýní. Rovněž ta je po předpředloňské generální opravě (2012) nadále dobře udržovaná a tak znavený poutník rád spočine unaveným okem na této drobné zděné památce. Škoda, že se nemůže občerstvit v nějakém zájezdním hostinci v Zámlýní, jako mohli kdysi naši předchůdci, když jeli do mlýna mlít obilí. (Všechny i/y jsou správně). Poutníkova cesta vede do Křídlovic, a tam je opět mile překvapen. Naše místní bezejmenná vodoteč je z obou stran v délce asi deseti metrů kvalitně ošetřena, keře a jiné porosty vyřezány a vysekány a břehy potůčku upraveny.
Celkový romantický dojem božických zákoutí uzavírá návštěva vloni vyčištěného a opraveného rybníčku za Fučíkovým. Je tam taky všechno v pořádku, jenom hladina vody je plná vodních řas a chaluh a koupat by se v rybníčku asi nedalo. Pamětníkem, kdy se tam lidské tělo ponořilo, nejsem, ale jsem přesvědčen, že se tam kdysi taky brodilo a koupalo. Dneska bychom stejně chytli nějaký ekzém a bylo by po ptákách. Tak jsme za půl století zchoulostivěli. I tak je tento krásný, upravený a udržovaný kousek božické přírody vhodným místem pro víkendové procházky (tak jako jsem tam potkal Romana s kočárkem), který nám můžou závidět široko daleko.

Most v Zámlýní se bude opravovat v létě.
                                                     (lan)













Žádné komentáře:

Okomentovat