neděle 19. července 2015

Žně na Božicku vrcholí

Extrémně horké dny s tropickými teplotami kolem 36°C a téměř bez srážek jsou nedílnou součástí velmi rychlého průběhu letošních žní. V sobotu odpoledne jsem zachytil žňové práce na božických polích Agropodniku Mašovice.
Jak jsou zemědělci (farmáři, rolníci?) spokojeni s hektarovými výnosy, nevím. Píše se, že kvůli suchu budou nižší. Když jsem se ale ptal jednoho božického hospodáře, říkal, že s úrodou pšenice je spokojen.
Médii proběhla tento týden zpráva, že kvůli extrémním obdobím sucha, které začalo již v loňském roce a v letošním pokračuje, bude třeba přehodnotit strukturu pěstovaných plodin a že z naší oblasti kolem kolem Jevišovky v nejbližších letech zmizí pěstování řepky, pšenice a ječmene a že se produkce těchto plodin posune směrem na Vysočinu.
Tady možná obnovíme pěstování tabáku a dalších plodin, které nebudou tak náročné na vodu. Ovšem bez vody ani v naší krajině nevypěstujeme vůbec nic.
            (lan)


5 komentářů:

  1. Sucho v Božicích bylo vždycky, jedno více jindy méně. A každý déšť, který byl očekáván se vesnici obloukem vyhnul, asi i tím, kde se vesnice nachází. Ale dalo se pěstovat a vypěstovat. Voda se vozila z Jevišovky a např. jeden sběr okurek i v době sucha byl 8 metráků. To jen tak mimochodem. Ani se však není co divit, že je tady sucho. Převažuje písek - horní vrstva půdy (ne všude, ale většinou) je cca maximálně 30 čísel a dole je už jenom písek. Takže proto je i po náhodném dešti hned všechno vyschlé.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem se chtěl radostně rozepsát o tom, že konečně prší a než jsem dopsal pár slov o dnešním fotbalovém utkání, už je zase po dešti. Ach jo ....!!! (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. A čemu se divíte? Už jste si mohl za tu dobu, co v Božicích bydlíte na zvyknout na to, že když všude prší, tak v Božicích ne, ty to vždy déšť obejde a to tak bylo snad odjakživa, aspoň co já pamatuji. Zalévání dříve jistil Jevišovka, staré hasičské auto a Marián Kvarda. To byla jediná jistota.

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem si - ač nerad - zvykl! Už jedno z mých prvních božických tropických lét roku 1983 mi zůstává natrvalo v paměti. I staré mapy o naší oblasti hovoří jasně. Nejvýmluvnější pak je historická zkušenost - kvůli suchu Božice koncem 17. století málem zanikly!!! Božice byly prakticky vylidněny a v okolí je nazývaly Pusticemi!!! Až noví osídlenci je začali znovu budovat a teprve konec 19. století znamenal moderní rozmach Božic. Podobně jako konec 20. století a dnešní doba znamenají nový, asi nejdynamičtější rozvoj obce, která sice nemá tak slavnou minulost, ale zcela určitě má zajímavou a dynamickou současnost. Jen se to s těmi aktivitami nesmí přehánět. Příklady Karlovarského filmového festivalu a Colours of Ostrava jsou varovným příkladem!!! A bojím se, aby to nehrozilo i Znojemskému hudebnímu festivalu, jehož jedno zastavení je dnes večer v božickém kostele, kde se určitě sejdeme v hojném počtu. Co bychom taky v tropickém večeru doma dělali, když se můžeme "občerstvit" v nádherném prostředí našeho kostela sv. Petra a Pavla při nádherné barokní hudbě. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Vrásky mohou sucha a případná omezení úřadů vzniknout na čelech desítek lidí v několika obcích při obou stranách Jevišovky. Například v Božicích vodu z Jevišovky používají dvě firmy. „Na Kolonce měly čerpání povoleno dvě firmy, ale vodu používali například na jahody a ty už jsou pryč," sdělil starosta Božic Karel Hala.
    Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/extremni-sucha-urady-zvazuji-omezeni-cerpani-vody-na-zalevani-z-jevisovky-20150725.html

    OdpovědětVymazat