neděle 17. ledna 2016

V křoví číhá divočák a sníh se vrátil. Jen nešlápnout do výkalů (dopl.)

Nedávno došlo k úrazu nohy jednoho myslivce z našeho širšího okolí (mikroregionu Hrušovansko), na kterého z křoví zaútočil postřelený divočák. Svým nebezpečným klem mu způsobil zranění na noze.


Bylo velkým štěstím, že dotyčný byl myslivec se zbraní v ruce a rozzuřené postřelené zvíře další ránou usmrtil. Rozseknuté lýtko si vyžádalo odborné ošetření ...

Další "štěstí" máme všichni, kteří chodíme po chodnících od školy po obecní úřad a dépéesku. Tolik psích exkrementů na jednom metru čtverečním, aby jeden pohledal!!! Nikdo se nezná k tomu, že by to dělal právě jeho "miláček" a nikdo se nemá k tomu, aby toto znečištění odstranil. Ještěže tady bydlí jeden muž, kterému nepořádek na veřejných prostranstvích skutečně vadí, a na požádání znepokojených obyvatel aspoň ty nejdivočejší "skládky" odstranil. Zbytek jsme na chodnících pocukrovaných v minulých dnech sněhem pěkně rozšlapali a donesli si domů nebo to děti pod dépéeskou rozjezdily na bobech. Přimlouval bych se za umístění  několika plastových nebo kovových košů na psí výkaly se zásobníky a sáčky aspoň na těch nejexponovanějších místech v obci. No a radnice by mohla zvážit nákup mobilního vysavače. Zkušeného pracovníka bychom v obci určitě našli. Využívat se dají i běžné mikrotenové sáčky, které nám zůstanou doma po běžných nákupech. Je totiž taky pravdou, že jsou jedinci, kteří sáčky na psí exkrementy kradou. Taky prý dojíždějící školní mládež by nově instalované pomůcky ničila! Přesto platí následující:
Povinnost uklidit po svém psu má jednoznačně jeho majitel nebo osoba, která psa doprovází. V případě, že tak neučiní, dopouští se přestupku proti veřejnému pořádku dle §47/1d zákona 200/1990 Sb., o přestupcích v platném znění: Přestupku se dopustí ten, kdo zanedbá povinnost úklidu veřejného prostranství. Za tento přestupek může být uložena pokuta v blokovém řízení do výše 1000 Kč. V případě projednání výše uvedeného přestupku ve správním řízení by výše pokuty udělená správním orgánem mohla činit až 20.000 Kč.
Pokud by naše obec přistoupila k takovémuto postupu, pak už stojí za zvážení možnost zřídit v Božicích přestupkovou komisi. Již nyní je přestupků, které projednává přestupková komise při MěÚ Hrošovany n. Jev., kam Božice dosud spadají, dost velké množství. Ostatně o tom informoval již několikrát starosta obce na zasedáních zastupitelstva. Za každý projednávaný přestupek totiž musí obec Hrušovanům zaplatit poměrně vysokou částku, která je v tisících korun.

Poslední "výstřelek" se nedávno povedl neznámým vandalům, kteří vložili nějaký "materiál" do plastového odpadkového koše u farské zdi... Dnes tam trčí jenom držák!

Je výborné, že nám ráno svítí veřejné osvětlení při svítání a třeba na zmatek, který se každodenně odehrává kolem sedmé ranní u autobusových zastávek, na přechodech i místech, kde přecházíme, i když to není značené, je dobře vidět, ale když v pátek svítilo ještě po půl osmé, když už bylo rozedněno, je to možná trošku luxus. Ale možná už se na tom přes víkend zapracuje. Dneska jsem se nedíval :-) ....

Známy prý jsou i okolnosti nedávné silvestrovské tragédie ve Velkém Karlově.

Naši rybáři mají vážné podezření na zatím neznámého pytláka, který v uplynulých dnech řádil v jejich revíru.

A na závěr něco pozitivního: Neplatí mé nedávné tvrzení, že jsme se letos již rozloučili se sněhem. Když jsem se včera vracel z práce, zastihla mě sněhová vánice mezi Pohořelicemi a Branišovicemi a sněhová pokrývka byla patrná až do Mackovic. Na Božicku už to sice žádná sněhová sláva nebyla, ale něco spadlo. Taky podvečerní snížek polechtal ty, kteří se zrovna pohybovali venku. Takže moje rada zní: jarní botky nechte ještě v botníku a "důchodky" mějte na verandách či chodbách připravené k akci.

Několik božických sportumilovných občanů si jezdí pravidelně zahrát hokej na znojemský zimní stadion. Jen tak pro radost!
A dneska běžte na školní ples. Program i tombola slibují kvalitní společenskou událost.
                           (lan)  










                                                             

4 komentáře:

  1. Každý kdo jde se svým psem a vidi že se vytentuje ma si to uklidim.Doma taky po sobě "splachnou". Je to hnus hlavně když se to donesete domů na botě nebo děcka do školy,boty tak daji do skříňky a to je potom vůně když ju otevře:(.pokutu a neee malou ...a to co bylo u obce směr na dépéesku nechutny a chodnik od obce směr pošta.Člověku se chce zvracet neni to normální.Nejhorší je když to majitel psa vi a vidí a je mu to úplně jedno fuuuuj!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Za posledni roky se Božice opravdu změnili k horšímu. Toho bordela co je všude.Sáčků, krabiček, plechovek, rozbitých lahví od piva přitom kousek je odpadkový koš a o nechutných kemrech až z paty po chodnících a zvířecích výkalech nemluvě.Těch psů co běhá po Božicích a kdyby jen malích plemen.Přemýšlí vůbec majitel takového vlčáka co se může stát pokud jdou kolem děcka? Pokud něco chci tak se o to taky starám. Ten obecní policista by nebyl k zahození ale 1 to nezvládne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni to o tom že se Bożice změnili je to o tom jak rodiče vychovávaji svoje ratolesti.Pokud to nevadi rodičům doma že dítě neuklizi tak nevadí i to že dělají bordel po vesnici.A policajta na kemry na chodniku:)To je trochu moc ne:)O vlčakovi je to pravda hlavně v době když děcka jdou do školy. No a spoustu lidi ví či je to pes ale když je to "majitelům" jedno to je potom hodně těžký. Každý ať si uklizi po svych psech děti by měly byt poučeny z domova od čeho jsou odpadkové koše a bylo vyřešeno :)

      Vymazat
    2. Zle jste mě pochopil. Nemyslel jsem aby OP hlídal kemry na chodníkách i když ve spoustě měst vám za to MP napaří 500 kč blokovou pokutu stejně tak jako za odhozený nedopalek či papír. Co se týče výchovy nejsou to jen děti a věřte tomu nebo né jsou to i dospělí.Pokud někdo ví čí to psi jsou má to nahlásit na OU a ti už by si měli vědět rady a majitele řádně poučit.

      Vymazat