čtvrtek 28. září 2017

Aktuálně z Božic: Jak dobře se orientujeme?

Poděkování za úrodu v božickém
kostele 24.9.2017
Řada z vás se určitě zúčastnila nedělní mše v božickém kostele sv. Petra a Pavla a nechala si požehnat letošní úrodu během každoročního Poděkování za úrodu. Požehnání udělil kněz Marek Orko Vácha. Získám-li nějakou fotografii, doplním ji k tomuto příspěvku.




Na webu božické školy se skví sdělení ředitelství: Dne 29.9.2017 bude podle zákona číslo 561/2004, par. 24 odst. 2 přerušena výuka („ředitelské volno“).
V praxi to znamená, že po čtvrtečním volnu 28.9. 2017 na státní svátek Den české státnosti (sv. Václav) budou mít školáci volno i v pátek 29.9.2017. Za měsíc pak je čekají první letošní prázdniny - taky to bude čtvrtek a pátek 26.a 27.10.2017.

V neděli dopoledne jsem se svými vnuky navštívil výstavu drobného zvířectva (slepice, králíci, holubi, kačeny, perličky) v Jezeřanech-Maršovicích. Nějakou fotečku přidám večer, ale tady o tom píšu proto, že v Jezeřanech-Maršovicích, s nimiž máme mimochodem díky fotbalu, ale částečně i díky hasičům velmi dobré vztahy, byla tato akce součástí největší obecní slavnosti, a to



V tyto dny zde tedy zorganizovali i zmíněnou výstavu drobného zvířectva a na nedělní dopoledne si přeložili fotbal OP Jezeřany-Maršovice - Starý Petřín. Na návsi stály kolotoče a hlavně - obec byla v neděli dopoledne plná lidí, hlavně rodin s dětmi, s kočárky a tak vůbec. Toto nám velice moc chybí u nás v Božicích. Chtělo by to nad tím sednout a popřemýšlet, čím tradiční krojované hody v Božicích oživit. Jezeřany-Maršovice jsou pro nás určitě možnou inspirací.

A "inspirací" je i dnešní poslední "podotek". V neděli dopoledne jste možná zaslechli zvuk "Rychlé". Když "Rychlá", je to vždycky vážné, velmi důležité a každá vteřina je tady drahá. Díky tomu, že doposud nemáme pojmenované ulice, je i s navigací orientace v takové rozlehlé obci, jakou jsou Božice, nelehká. Tak tomu bylo i v neděli, kdy "Rychlá" vjela nejdříve do naší ulice ... Přimlouvám se už po několikáté za posledních 20 let, aby vedení obce zvážilo možnost pojmenovat v Božicích ulice. A to ze zcela ryzích praktických důvodů. Kdo si nebude chtít měnit občanku hned, nechá si název ulice zapsat, až mu skončí její platnost a nebude ho změna tudíž stát nic navíc. Kdo bude chtít mít změnu zapsanou hned, bude to něco stát. Každopádně by to nikomu nebránilo používat název ulice i bez změny v občance. Když si budete něco objednávat, když k vám bude chtít někdo přijet ... 
Technické záležitosti kolem názvů ulic a místních částí (což by v božické praxi znamenalo totéž co ulice, jenom by to bylo pro celou lokalitu, kterou už pod tím názvem stejně známe - Kolonie u Dvora, Zámlýní, Údolí lásky, U Nádraží, Na Posádce) se dají poměrně snadno řešit v anketě. Nastřelí se nějaký návrh a ti, kteří v dané lokalitě nebo ulici bydlí se k návrhu vyjádří nebo navrhnou nějaký další a pod taktovkou obce se pak vybere ten jeden, který bude schválen.
Nemusí se to samozřejmě splašeně začít řešit hned, ale pracovat se na tom mohlo už dávno ... Předpokládám, že názvy ulic Hrádecká (nebo raději U Donáta?), Borotická (nebo spíš Znojemská?), Mackovická (nebo raději Čejkovická či Brněnská?), Pod Masnou, Za Školou nebo Ke Kolonii jsou naprosto jasné a srozumitelné. U dalších si poradíme podobně ...

                                                                         (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat