pátek 16. března 2018

Božičtí včelaři o chorobách včelstev

V popředí Mgr. B. Gruna, sedící J. Škrabal,
M. Strnad, P. Omelina, Ing. J. Leisser,
K. Horáček,  M. Kubíče
Páteční pozdní odpoledne a podvečer si rezervovali božičtí včelaři místo v salonku Hostince u Kudličků, aby zde zhodnotili loňskou sezonu a ve druhé, podstatně delší části si vyslechli přednášku profesionálního včelaře Mgr. Bronislava Gruny na téma Varroáza a úhyn včel.


ZO ČSV Božice eviduje 22 včelařů, předsedou je Kamil Horáček, jednatelem Jiří Škrabal ml. a předsedou revizní komise Antonín Těthal st.
Obávaná varroáza není v současné době v Božicích tak vážným nebezpečím, což dokládá i negativní vyšetření na mor včelího plodů u odebraných a kontrolovaných vzorků. Jak bylo konstatováno v přednášce, je na tom Božicko v tomto směru relativně dobře a výskyt roztočů - kleštíka včelího - je zde v normě. Opatrnosti přesto nezbývá, neboť tato choroba se vyskytuje v cyklech a je třeba pravidelné kontroly, léčby i schopnosti včasné diagnózy. Rozhodující jsou v tomto směru letní měsíce červenec a srpen, kdy bývá výskyt roztočů nejvyšší.
My konzumenti se každoročně těšíme na pravý včelí med od našich včelařů. Osobně upřednostňuji med akátový, k němuž jsou u nás přímo ideální podmínky.
            (lan)









Žádné komentáře:

Okomentovat