středa 28. března 2018

Starosta vzal lípy u kostela na sebe

Lípa u farské zdi...
V nejnovějším čísle Božického zpravodaje se starosta obce Karel Hala vyjádřil i otázce údržby lip u kostela a fary v Božicích-Českých Křídlovicích. Věnovali jsme této záležitosti v nedávném období poměrně dost pozornosti a tak bych k uzavření diskuze citoval starostu obce Karla Halu.


Starosta píše: "Protože proběhly určité diskuze ohledně kácení a ořezání stromů vedle našeho kostela, pokusím se o jejich objasnění. Stromy v bezprostřední blízkosti kostela mají již určitý věk a bylo přistoupeno k zjištění jejich stavu odborníkem. Tyto práce provedl Ing. Jaroslav Kolařík, PhD., který je znalcem v oboru ochrany přírody se specializací na ošetření a provozní bezpečnost stromů. Posoudil celkem 15 stromů, z nichž některé jsou na pozemku církve a některé na pozemcích obce. K bezpodmínečnému kácení doporučil tři stromy a nejstarší lípu u vchodu rovněž navrhl pokácet. Zde však byla i varianta omlazení tohoto stromu a pokus o jeho záchranu. K této možnosti jsme se přiklonili a snad nám dá budoucnost za pravdu a budeme se z tohoto krásného stromu těšit ještě mnoho let. Při omlazování lípy vedle fary zjistila firma dutiny i v tomto stromě, návrh na její pokácení jsem však zamítl a jen čas ukáže, jestli bylo mé rozhodnutí správné."
Tolik starosta obce Karel Hala.
Není nás určitě málo, kdo jsme přesvědčení, že přestárlé nemocné stromy svou životní roli již naplnily a že je zbytečné prodlužovat jejich agonii. Zvláště u lípy, jež se sklání nad rušnou komunikaci. Podobně je na tom i lípa u farské zdi nad bývalým Dufkovým hostincem. Je to doopravdy věc názoru a Karel Hala, který před léty publikoval na tomto blogu sledovaný zajímavý seriál o božických stromech, má ke stromům trošku jiný, řekl bych intimní, vztah. Vidí je v první řadě jako živoucí legendy...
Tak pište, co si o tom myslíte?
                (lan)

Ořezaná lípa před kostelem... jasný rozštěp nepůsobí zrovna
bezpečně

3 komentáře:

  1. Já myslím, že je to nakonec dobrý kompromis. Pokus o záchranu lípy před kostelem chápu - je to doopravdy živoucí symbol a pokud tam je možnost záchrany, dal bych jí šanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím to podobně. A třeba bude někdy ta lípa konkurovat https://cs.wikipedia.org/wiki/Bzeneck%C3%A1_l%C3%ADpa. L. Nevrkla ml.

      Vymazat
  2. škoda že tak nepřemýšleli před pár lety jiní když nechali zbourat mlýn nebo zničili dům a zahradu kde bydlíval pan prelát

    OdpovědětVymazat