pátek 9. března 2018

Na božických polích začíná jaro. Hortim s novým šafářem

Božičtí zemědělci už s nadějemi vyhlížejí přicházející pěkné jarní počasí a čekají až budou moci vyjet do polí. Časy, kdy se našich polích přetahovali družstevníci JZD České Křídlovice s družstevníky JZD Božice, jsou už nenávratně pryč a pamětníci už jsou dneska vesměs důchodového věku nebo již mezi námi nejsou.


Dneska je božických křídlovických hospodářů daleko víc a i produkce zemědělských plodin se proměnila. Změnily se technologie zemědělské výroby i způsoby obhospodařování polí. Výrazně se změnila zemědělská technika. Co se však nezměnilo, je vztah zemědělců, dříve rolníků, dneska farmářů, k půdě. Je přece v jejich zájmu, aby jejich políčka nejen vypadala pěkně, ale by do sebe dostávala jen to nejlepší a nejpotřebnější v odpovídajícím množství a kvalitě. Doby, které ještě pamatujeme, kdy se všude vyskytovaly násypníky a pytle plné umělých hnojiv, jsou už zaplaťpámbů pryč. Co však se dává na pole dnes, nevím.

Pole bývalé firmy Míča převzal společnost Hortim a jako dozor bude na hospodaření dohlížet celorepublikově známý a zkušený zemědělec Ing. Bohumír Rada. V Božicích jsou všichni zasvěcení trošku napjatí, jak si povede.

P.S. Pořizoval jsem si ilustrační snímek v pátek 9.3.2018 v cca 16 hodin ze Staré hory směrem k Terasám (Nové hoře). Z vozu jsem ani nevylízal, jenom jsem stáhl okno u auta. Ovšem ten šílený zápach, který se linul z některého pole, by probudil i mrtvého! Doufám jenom, že se takto nezapíše nový šafář do povědomí Božic. To bychom museli do ulic, tak jako se tento týden demonstrovalo proti Babišově vládě v demisi a "mlátičce" Ondráčkovi. Nežijeme v jednoduché době a vrcholní politici se z nás snaží dělat hlupáky a bázlivé stádo...

                   (lan)



1 komentář:

  1. Tak to nám ještě chybělo. Není kam vyvážet odpad z bioplynky, o část pozemků kolem ní pan Rada přišel a tak asi hledá kam vyvážet odpad.Asi se máme na co těšit, vždyť s tímto pánem nemá široké okolí dobré zkušenosti. Okolo provozu bioplynky jsou stále otazníky. Náš pan starosta bude situaci jistě bedlivě sledovat a včas zasáhne proti případným nepravostem. Otázkou také je, zda se na polích přelitých odpadními vodami z bioplynky vůbec múže pěstovat zelenina, tím myslím zdravá zelenina. A ještě k hnojení, myslím si, že se do pěstované zeleniny pere zbytečně moc hnojiv a těch postřiků,jen si všimněte, jak často stříkají jedy, a to vítr nevítr, kam to padne, tam to padne. PePř.

    OdpovědětVymazat