neděle 11. března 2018

Zprávy cik cak z domova i z Hradu! Kudy v Božicích jezdíme?(akt.11.3.)

Křídlovická náves dnes ožila...
Jaro vtrhlo do naší vlasti zase jako vždycky. Místo čtrnáctistupňových mrazů máme deset nad nulou a jsme z toho všichni vykolejení. "Slováci ožijú", zpívají právě ve zprávách na ČT24. Ano, Slováci vždycky byli o krok před námi, pokud šlo o odvahu. Mají Fica, ale mají taky Kisku a mají Maďary, kteří tahají za nitky!



My jsme ve čtvrtek inaugurovali na Pražském hradě a žádná hitparáda to bohužel nebyla. Alex Mynářová se narvala do první řady vpravo, což velice otrávilo exprezidenta Klause, velkého přítele stávajícího prezidenta, který musel sedět vlevo s Lívií a Dagmar Havlovou. Jediný maximálně spokojený člověk tak byl podle veřejnoprávního rozhlasu starosta obce Kyjovice na Znojemsku. Ten ve Vladislavském sále seděl taky a vytlačil tak z Hradu favorizovaného starostu našich sousedů z Čejkovic, který nakonec pozván nebyl, i když po prvním kole voleb byl velkým favoritem. Čejkovičtí voliči však měli ve 2. kole přeci jenom víc odvahy nebo rozumu a ve finiši podlehli právě Kyjovicím. Určitě si to budou pamatovat. Prezident prý Kyjovicím přislíbil osobní návštěvu. Božice tuto přetahovanou našich malých sousedů blahosklonně ignorovaly a jejich podpora stávající hlavě státu byla vlažná. Oživím svůj sci-fi povolební příspěvek, protože některá sci-fi se možná stanou realitou!
Neradostný pohled mě čekal dnes odpoledne, když jsem se šel podívat k vinohradu u Donáta, jestli i tam smrdí pole prasečí kejdou, tak jako Na rybníkách nad solární elektrárnou. Polní cesta kolem bývalého smeťáku je však rozježděná těžkou technikou (nevím proč má teď někdo potřebu tudy tak intenzivně jezdit?) a já zůstal u naší chráněné památky - zděné výklenkové kapličky z roku 1926, donedávna nejmladší z našich kapliček. Fotku jsem si zde dělal 1.12.2017 a dnes 10.3.2018. Rozdíl netřeba komentovat. Komu mohla tato památka vadit? Koho dráždila, že ji musel poškodit?
Na fotbal do Hrušovan jsem se raději oblékl jako v zimě. "Na vídrholci" v Hrušovanech opět foukalo, takže jsem byl rád, že jsem rád! Fotbal to nebyl bůhvíjaký, ale kluci, kteří nastoupili, se snažili a řada z nich ve mně vzbudila naději před zahájením mistrovských soutěží za 14 dní.
A tak až závěr mé dnešní pouti televizí i Božicemi mi přinesl radost. Nejdříve tři motorkáři na křídlovické návsi, kteří vytáhli svoje stroje a signalizují to, co dříve zařizoval pták jménem skřivánek. Jaro je tady!!! A pak pohled na jeden z nových božických domů. Je radost pohledět na všechny, ale tady se občas projedu, protože jsme tady skoro třicet let mívali zahradu, dvorek, slepice, dokonce i králíky, kačera Donalda a jednou taky morky ... Sousedka paní Procházková, ta toho mívala ještě několikanásobně víc.... Dneska je to tady však jednoznačně hezčí. Tomu novému se nemá bránit a já jsem velmi spokojený, že se v Božicích staví právě tady nahoře. Ještě až tady bude vybudovaná nová silnice (že by ještě letos???), tak už tady nebude chybět zhola nic.
                       (lan)

PS. A ještě policejní zpráva z dnešního odpoledne: Ke zraněnému chodci v Dyjákovicích, kterého srazil cyklista, vyjíděli v sobotu odpoledne záchranáři.
Já to říkám pořád: Chodci, to je nejohroženější druh na silnici. A v Božicích jim pořád nechceme udělat chodník kolem paní Němečkové dolů k Jednotě.... To je velká výzva pro všechny, kteří půjdou na podzim do voleb! Zatím si s tímto oříškem neporadila ani jedna božická radnice.

PS.2: Nedělní ráno. Jdu nakoupit do Flopu a cestou z obchodu si všimnu otisků pneumatik vozidla, které projelo zakázaným územím. Že by si řidič ověřoval, jestli všechny cesty vedou do Říma?
Poznámka: Pokud se podíváte na horizont, vidíte, že už před ním někdo posunul ozdobný květináč (symbolický zákaz průjezdu) a řidič tak nemusel jezdit po trávě (to je zakázané), ale mohl jet pohodlně po zámkové dlažbě a plynule se napojit na komunikaci. Jenže asi neměl čas ani náladu se tady zdržovat........ Možná při vědomí toho, že stejně už činí přestupek!




Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/nehody/cyklista-srazil-chodce-sel-po-silnici-a-s-urazem-hlavy-skoncil-na-chirurgii-20180310.html








Žádné komentáře:

Okomentovat