sobota 24. března 2018

Co by bylo, kdybychom "nezařízli" České Křídlovice?

Snad to není případ Českých Křídlovic?
Neodpustitelným a neomluvitelným "zločinem" v rámci místního života je jistě zrušení místní části České Křídlovice. Sloučení obou obcí v roce 1951 je v pořádku. Jednoslovný název "Božice", taky. Ale zrušení názvu místní části České Křídlovice v obci Božice byla chyba, kterou bychom jednou měli napravit a historickou nespravedlnost spáchanou na Českých Křídlovicích odstranit. Bojovat za to však musí především ti, kteří dnes v bývalých Českých Křídlovicích bydlí.


V oficiálních dokumentech se dočteme toto:

Místní národní výbor Božice - v letech 1949-1960 politický okres Mikulov - k 1. 1. 1951 připojeny České Křídlovice jako místní část obce Božice - prozatímní název byl České Křídlovice - Božice, dnem 21. 6. 1951 ministerstvem vnitra stanoven nový úřední název "Božice" - usnesením plenárního zasedání č. XIX-503/16 ze dne 24. 04. 1980 s platností od 1. 7. 1980 schváleno zřízení společného MNV pro obce Borotice, Božice, Čejkovice se sídlem v obci Božicích - k 1. 1. 1984 se ruší název části České Křídlovice v obci Božice s tím, že bude ponechán název obce Božice bez členění na části (schváleno plenárním zasedáním ONV Znojmo 29. 9. 1983 a radou Jm KNV 22. 11. 1983).

Jak jinak působí zprávy z dnešního dne, která se týká podobně sloučené obce jako jsme my, kde si ta druhá obec ponechala tu svou identitu. Jedná se o nám docela dost dobře známé Jezeřany-Maršovice. Skoro všude se používá pouze ta první část názvu "Jezeřany", ale Maršovičtí o sobě dávají ve vhodných okamžicích taky vědět. Tak jako teď:
Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.
Maršovičtí vinaři novinkami rozšiřují sortiment. „Džem děláme z čisté hroznové šťávy kvality pozdního sběru. Známka nám pomůže oslovit zákazníky, protože znojemská oblast má svůj zvuk. Moštem zase chceme oslovit ty, kteří nemohou pít alkohol,“ řekl Eduard Novotný z Vinařství Maršovice.
Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/podnikani/most-pro-deti-i-ridice-ziskal-regionalni-znamku-kvality-20180324.html



Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/podnikani/most-pro-deti-i-ridice-ziskal-regionalni-znamku-kvality-20180324.html

             (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat