pátek 16. března 2018

Jak se v Božicích tiskly pětikoruny

Papírové pětikoruny si pamatuji jako malý kluk, a to už začíná být povážlivě dávno. Časy kousků božického kouzelníka Gastona a jeho asistentů já nepamatuji. Prostě jsem tady tenkrát nebydlel. Ale došlo na jednu vzpomínku z 50. let, kdy se kouzlo málem stalo osudným.


Dva žáci základní školy se pochlubili, že mají doma strojek na rozmnožování papírových pětikorun a pak už to bylo všechno jak v proslulém majoru Zemanovi, když elita pražské kriminálky odhalovala falešné potravinové lístky.
Prostě a jednoduše, ještě do staré školy (dnešní I. MŠ) přišli zjišťovat příslušní příslušníci,jak to s tím rozmnožovacím strojkem na papírové pětikoruny ve skutečnosti je. Ve vší vážnosti. Zjištění bylo prosté: kouzelník Gaston přenechal svůj kouzelný strojek, kam se šikovnou manipulací mezi cigaretové papírky vložila papírová pětikoruna, která potom ze strojku vyjela jako nová, jednomu ze svých asistentů - a zázrak rozmnožovacího strojku na pětikoruny byl na světě! Co z toho všeho bylo, nevím. Doufám, že nic! I když....doba byla tenkrát divná....

          (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat