neděle 30. června 2019

Jak to dopadne s božickým parčíkem?

Práce na parčíku koncem dubna. Stav
z konce června přidám v sobotu
Jak to dopadne se znojemskou kašnou, nevím. Tam byla aspoň vypsaná architektonická soutěž. Jak to dopadne s božickým parčíkem u školy, taky nevím. Tady sice existuje jakýsi plánek, ale nikdo s ním nebyl oficiálně seznámen při veřejné prezentaci. A přitom jde o dílo, která nás tady bude na dlouhá léta reprezentovat.


Občané se dohadují, co tam bude, co tam nebude, tu se dozví, že tam bude nějaká speciálně kovaná lavička kolem lípy, tu zase, že tam proti plánu byla použitá šatovská dlažba z Podmasny (to je tedy vítané), tu a tam se dozvídáme něco z postupu prací.
Přitom jde o místo, které je výrazně vlasteneckým místem a jako k takovému by k němu mělo být přistupováno. Místo, aby se radnice veřejně prezentovala a diskutovala s občany, předkládá jim na talíři zatím nejasný výsledek. To je zásadní problém současných Božic. Občanů se na názor nikdo neptá, kontroverze ukryté uvnitř spletitých návrhů jako byl třeba nový územní plán z dílny Ing. arch. Poláčka se neobjasňují, s dotčenými občany se nic neprobírá a jen se po občanech, kteří se ozvou, svezou hromy blesky. Jako bychom byli lidmi druhé kategorie.
Tak uvidíme, jestli aspoň název nového parčíku bude Park republiky, uvnitř něhož stojí Lípa svobody (upomínka na vznik republiky v roce 1918) a vedle něho se nachází významná stavební památka obce zvaná Česká státní menšinová škola (z roku 1927).
              (lan)




13 komentářů:

  1. Tady pořád lidi dotčeni a dohadují se..nespokojeni.. Obec má svůj třeba fb. email... Telefon.Tak ať se lidi ptají..a nestěžuji si tady.. To je to když u kulturáku pěkný nový široký parkoviště a stejně někteří jedinci parkují naproti na trávě. To teprv zdravý rozum nepobere! :) tady si prostě člověk nevybere a nezavděčí

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto s Vámi souhlasím pane Nevrklo. S občany se bude diskutovat a brát na ně zřetel zase až předvolbami.
    Teď má ten náš tandem v čele na obci své 4 roky jisté, tak co by se snažili....

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím proč hledáte negativní věci.Máte krásnou obec a snažit se něco udělat pro obec,jen tak bez remcání,může každý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co je toto za blábol?Kde vidíte remcání? Snad se to mohlo s lidma probrat a vybrat ty nejlepší nápady. A poslední fotografie ukazuje,že to nebude jednoduché

      Vymazat
    2. Není to blábol,protože kdyby obec nechala udělat třeba 3 projekty,tak se zase někdo ozve,že vyhazují peníze.A 100 lidí 100 názorů.Máte v obci hodně akcí a ten "tandem" se obec snaží zvelebovat.Myslím,že to tam taky mohli nechat,tak jak to bylo.Rada pro starostu "kdo nic nedělá,nic nepokazí"

      Vymazat
    3. Věčně se něco nelíbí..ano božice je pěkná vesnice tak si toho taky dostatečně važte.být starostem nechám to jak to bylo:) a to by tepráv bylo:) :) a vůbec jak někdo píše ať ti co remcaji chodí na zastupitelstvo a dají návrhy a můžou diskutovat

      Vymazat
  4. Nejste vy náhodou autorem projektu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neee nejsem ani bych nechtěl být :) myslim že parčík je pěkný.. A bude pěkný... Nedej bože až budou lavičky tak bez těch "pánů" co okupují uvachalika parapety:) hnus fuj blít :(tady si někteří vůbec neváží práce jiných. To je ubohost.. A uražená ješitnost.

      Vymazat
  5. K věci jenom tolik: Ano, udělat zde parčík byl výborný nápad, vypadat bude doufám taky pěkně a celé to je jenom o těch detailech. Mně třeba jde o to, aby každý návštěvník věděl, že to je jedinečný parčík, který s takovým geniem loci nemají široko daleko. A aby to tam bylo viditelně sděleno. Tak jako třeba u nově vysazené lípy před kostelem nebo u památné lípy u křídlovické hájenky (tam ostatně by se dalo ještě něco málo doplnit a rád s tím pomůžu). Tak snad jsem po lopatě vysvětlil, o co jde. Ty informace i ta informační tabule tam prostě patří. A doplňovat se toto reprezentativní prostranství dá i do budoucna. Jenom by měl být položený kvalitní základ se vším všudy. Určitě to nikdo nebuduje pro posilování vlastního ega, ale tvoří to pro nás pro všechny, domácí i návštěvníky. Tak se na to dívám já. (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych tam tu informační tabulu nedávala.Prostě se mě tam nehodí.A.L.

      Vymazat
    2. Nemusí stát u lípy, může být na boku. Nemusí to být nic velkého, může to být stylové a malé. Donedávna stávala cedulka před lípou, vidět nebyla přes proschlé túje. Ale informace na takových místech být mají. To není běžný parčík, ve kterém budou lidé venčit své miláčky... zrovna tak tam patří stylové lavičky (něco pěkného tam kolem lípy bude). Přece kvůli chlapům postávajícím u sloupu obchodní pasáže nebudeme omezovat ostatní občany. Copak ve Znojmě nebo jinde nemají v parcích lavičky? Jediné, co vnímám jako problém, je prostor, kam oni chodí vykonávat svou tělesnou potřebu! To bude muset někdo stejně řešit. No a přeplněné kontejnery na tříděný odpad taky tomuto místu moc krásy nedodají. To je holý fakt, žádné pomlouvání a stěžování. Když ale děláme "A", musíme myslet i na "B". Při vší vnímavosti, citlivosti a ješitnosti. :-)

      Vymazat
    3. Takový kámen co je u nově vysazené lípy před kostelem to by bylo krásné.A.L.

      Vymazat
    4. Tak to jsem rád. Už jsme dva. :-)

      Vymazat