pondělí 20. dubna 2020

Nápis na Mordově kříži u Božic přečten a přeložen (dopl.21.4.)

Další opravenou sakrální památkou je od letošního jara Mordův kříž nacházející se v polní trati na hranicích božického a křídlovického katastru severozápadně od známého (rovněž v roce 2012 rekonstruovaného) kamenného Bílého kříže.


Na obecním FB - https://www.facebook.com/Bo%C5%BEice-581379235282936/?ref=br_rs - je zveřejněn text doktorky filozofie magistry Martiny Kvardové, která se profesně věnuje epigrafice neboli čtení starých nápisů. Na kamenném podstavci kombinovaného Mordova kříže se jí podařilo přečíst ze zachovalého textu podstatnou část. Tento text rovněž přeložila.
Z historie Božic víme, že v letech 1885 (?) - 1902 byl Michael Mord starostou obce Božice. Taky víme, že v roce 1945 v Božicích jméno Mord již nefigurovalo. Pokud, zde někdo z rodiny žil, tak to mohla být dcera nebo někdo z vnoučat, ovšem už jiného příjmení. To se dá dohledat v matrikách, ale na to teď asi nemá nikdo čas. Každopádně patří Mordův kříž vedle sochy svatého Donáta k památkách, které jsou spojeny se jmény dřívějších božických starostů. Sochu sv. Donáta nechal na tehdejším jižním okraji Božic odhalit starosta Josef Rühringer (1902 - 1919).

Dále si na FB obce můžete prohlédnout připojenou fotodokumentaci.






Opravený Mordův kříž u Božic září
novotou....


...a takhle vypadá zachovalý kombinovaný kříž u Borotic. Známe ho všichni, jezdíme kolem něj ve směru na Lechovice:




                                                                                                                            Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat