pátek 10. dubna 2020

Troška optimismu na Velký pátek

Velký pátek, smutek v srdcích, ale i

den plný magické síly

Velký pátek jako svátek spojený se dnem volna slavíme od roku 2016. Je to svátek, který se ujal bez výhrad a byl pozitivně přijat celou společností, protože vytvořil blok čtyř volných dnů. Letos ho díky koronavirové karanténě tak úplně nevnímáme navenek, ale kdesi uvnitř každého z nás ho cítíme.


Velký pátek, smutek v srdcích, ale i den plný magické síly


Velký pátek připomíná utrpení Ježíše Krista, jeho cestu na vrch Golgota, ukřižování a také jeho pohřeb. V tento den jsou křesťanské kostely prostě zdobené a při liturgiích se čtou Pašije. Bohoslužby probíhají od tří hodiny odpoledne, protože to je dle historických pramenů čas, kdy byl Ježíš ukřižován. Na Velký pátek se rovněž drží půst, nemělo by se tedy jíst žádné maso.
Z tradic se nesmí nijak hýbat se zemí, ani kopat, orat nebo kypřit záhony. Nesmí se prát prádlo, pralo by se v Kristově krvi. Dále se nesmí nic půjčovat, aby daná věc nebyla v zajetí magických sil. Které v tento den pronikají na povrch a mají velkou moc. Hovoří se, že se země otevírá a je možné nalézt poklady.
Dle lidových tradic se ráno má člověk jít umýt do potoka, aby získal sílu. Tak hurá k Jevišovce! :-).

Přední česká imunoložka Blanka Říhová k naší současnosti i blízké budoucnosti řekla několik povzbuzujících slov. Vybral jsem několik z nich.

Vycházejte ven vy, kdo si myslíte, že jste zdraví lidé, mladí lidé, i staří lidé, kteří ale nemají další zdravotní problémy. 
Skupina 60+ by měla chodit víc ven, chránit se rukavicemi, rouškou a snažit se získat takovou tu, řekla bych, bazální imunitu vůči tomu viru. 
Sluníčko a teplé počasí především už způsobuje to, že nám zlepšuje náladu. Lidé víc chodí ven, ale přitom řeší, zda se aktivity naplánované na následující období nezruší. Já ale myslím, že do poloviny června docela určitě budeme za vodou.
Ráda bych věřila, že roušky v červnu už nebudeme potřebovat.
Nepanikařte, buďte v klidu, situace je vážná, není tragická. Tak, jak to tady probíhá, se mi to zdá být velmi pohodové, velmi dobré. Čtete si, koukejte na televizi, poslouchejte muziku, jezte pomeranče, jezte kiwi, dobře se živte a buďte příjemní k těm ostatním.

                                                                 (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat