čtvrtek 2. dubna 2020

O zastávce císaře Františka Josefa I. v Hrušovanech n. Jev.

Zajímavé počtení v počítačovém překladu a desítku historických fotografií jsem našel na webu "Jižní Morava". Týká se města Hrušovany n. Jev. a v něm mě zaujala pasáž věnovaná zastávce císaře Františka Josefa I. na hrušovanském nádraží.


Celé to povídání v originále (v němčině) i v českém počítačovém překladu najdete na
 https://www.suedmaehren.eu/places/grusbach/?fbclid=IwAR0XFoT6zpI6XSwlmAD22D80TIPcppijF3EgXsgQb-ZR9jM6omUxUfnWGWw

V roce 1909 císař Franz Josef strávil 20 minut na vyzdobeném vlakovém nádraží v Hrušovanech n. Jev. V průchodu ...mu obyvatelstvo vzdává hold. Dívka mu předává kytici se slovy: "Vaše Veličenstvo, nejlaskavější otče, přijměte tuto kytici jako první přivítání v krásném moravském regionu, jako znamení úcty a lásky k dětem od nás školáků. Kéž Bůh bude chránit vaši vznešenost, našeho drahého, dobrého otce, po mnoho, mnoho let! “
Císař se jí a jejího společníka zeptal na jméno a věk a dal dítěti zlatý řetízkový náramek s 28 diamanty a dvěma rubíny a písmeny FJI a korunou na modrém smaltu.
No řekněte, není to krása? Velký císař, král český a markrabě moravský se při cestě do Znojma nebo do Brna (?) (vlakem) zastaví v provinčním městečku na jižní Moravě, pohovoří k obyvatelstvu, které mu vzdává hold, děti přednášejí oslavnou tirádu a jsou císařsky obdarovány.

Který novodobý český státník by si to mohl dovolit? Snad Václav Havel v roce 1990 nebo Ludvík Svoboda v roce 1968...

                           (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat