pondělí 18. května 2020

Pohledem stoletým dalekohledem: Německé brutálnosti v Božicích

Uprostřed první český učitel v Božicích
Antonín Kvasnička (od roku 1920). Sedí
 vedle něj další český vlastenec, pan farář
Jan Východský? Budeme pátrat...
Pod expresivním názvem "Německé brutálnosti" vyšel v listu Znojemsko 21. května 1920 následující příspěvek. Vyhledal ho v archivním tisku redaktor současného Znojemska Dominik Burdel a já jej přetiskuji ve znění publikovaném v dnešním Znojemsku 18. května 2020.


V posledních číslech poukázali jsme na brutálnosti jednotlivých německých kapitalistů, ku kterým se přidružují i obyčejní němečtí šovinisté, kteří štvou proti všemu českému. Ze vzteku, že v Božicích byla zřízena česká škola, spílají kdejakému Čechovi v místě. Četnictvo obviňují, že krade, železničáře prý vyženou a českého kněze-vlastence se chtějí zbavit, aby si mohli dosaditi na faru ve Velkých Křídlovicích německého učitele náboženství z tamního kláštera, který jest znám jako německý agitátor a zarytý nepřítel všeho českého. Proto se usnesly tyto obce, aby byl farář Východský z této fary odstraněn a dosazen tam Němec a německý biskup jim také jistě vyhoví. V protičeském boji jsou si všichni rovni, ať biskup či Wamboldt, ať Khuen či Kammel, vždyť jest to ta stará černožlutá internacionála.
                 
                                                                                          Znojemsko 21.5.1920

K tomu snad teď dodám jenom dvě vysvětlivky a příště trošku obšírnější doplnění informací.

První česká škola v Božicích nebyla ta známá u dnešního božického kruháku. První česká škola byla založena už v roce 1920 a svoje sídlo měla v budově klášterní mateřské školy, kterou pamětníci pamatují jako tělocvičnu, obchod s průmyslovým zbožím a v posledních letech jako první vietnamský obchod (poslední majitel je Dan). Ředitelem té první české školy, která vlastně nestála v Božicích, ale v Křídlovicích (ty se v letech 1880 - 1925 jmenovaly Velké Křídlovice - Gross Grillowitz) byl pan řídící Antonín Kvasnička.

O vlasteneckém panu faráři Janu Východském toho v dnešních Božicích víme snad ještě méně než o panu řídícím Kvasničkovi. Nevím, čí je to ostuda, ale skoro bych řekl, že jsme jeho jméno poprvé slyšeli až v roce 1990, když zde byl na návštěvě náš český krajan z Kanárských ostrovů Jan Fráňa. A tak si jeho osobnost připomeneme někdy příště v samostatném článku.


Žádné komentáře:

Okomentovat