pátek 1. května 2020

Symbolické setkání s přáteli u Hardeggu. Na 1. máje v 15 h

Vlajky sousedních zemí -
Dolních Rakous a Moravy -
 jako symboly spolupráce a
 přátelství, které žádná epidemie
 nesmí rozdělit.
První máj, to je odjakživa den setkávání. Symbolické setkání s rakouskými přáteli na uzavřeném  hraničním mostu pod Čížovem u rakouského města Hardeggu si naplánovali členové sdružení PRO ZNOJMO (Starostové a nezávislí a Moravské zemské hnutí).




„MORAVA ZDRAVÍ DOLNÍ RAKOUSY“
HARDECKÝ HRANIČNÍ MOST
1. 5. 2020 v 15 hodin

V návaznosti na otevřený dopis na adresu ministra vnitra a šéfa celostátního krizového štábu Jana Hamáčka z 22. dubna 2020, požadující co nejrychlejší otevření hranice mezi Českou republikou a Rakouskem, se pět znojemských zastupitelů z uskupení PRO ZNOJMO (Starostové a nezávislí, Moravské zemské hnutí) rozhodlo na podporu svých požadavků uspořádat další akci, v současné době vzhledem k vládním nařízením velmi symbolickou.

V pátek 1. května 2020 v 15 hodin se sejdou pod Čížovem na moravském břehu řeky Dyje, u nyní uzavřeného hraničního mostu. Právě tento most naproti dolnorakouskému hraničnímu městu Hardek (Hardegg), jehož mostovka byla před rokem 1989 totalitní státní mocí rozebrána, je jedním z nejznámějších symbolů tzv. železné opony. Z rakouské strany se prvomájové akce symbolicky na vzdálenost několika desítek metrů zúčastní skupinka zastupitelů z nedalekého partnerského města Retzu z uskupení „Wir für Retz“.
Akce má za cíl upozornit na skutečnost, že v těchto dnech, kdy je epidemiologická situace na jižní Moravě a v Dolním Rakousku srovnatelně uspokojivá, pozbyly vládní zákazy a omezení pro cestování mezi těmito sousedními středoevropskými regiony věcného smyslu. Oba regiony jsou dnes ekonomicky i sociálními vazbami natolik propojené, že prodlužování citelných omezení při cestování povinnou 14denní karanténou či častými nákladnými a těžko dostupnými testy přináší občanům na obou stranách hranice velké komplikace a zvyšuje jejich lidské strádání mnohdy nad míru únosnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat