čtvrtek 7. května 2020

Stalo se přesně před 75 lety. Sovětský letecký útok na Božice

Sovětský šturmovik startuje k útoku
na Božice....
Stalo se přesně před 75 lety. Sovětský letecký útok na Božice dne 7. května 1945 je popsán takto: Pod velením štábního kapitána Krasilova zaútočilo 8 šturmoviků na kolonu 30 vojenských aut severně od Božic a na 50 automobilů jižně od Božic.

Osvobozením Brna byla završena jedna z etap závěrečného útoku Rudé armády na nacistické pozice na jižní Moravě. Letecké útoky sovětských bitevních letadel IL-2 Šturmovik se staly zvláště ve fázi bojů od 1. do 10.5.1945 nedílnou součástí sovětské bojové taktiky.
Přístup k této poměrně málo známé etapě osvobozování Československa jsem získal z originálního sovětského vojenského materiálu sepsaného a uloženého do sovětského archivu 18.5.1945. Materiál byl odtajněn v souladu s nařízením ministra obrany Ruské federace ze dne 8.5.2007.

Studium těchto písemností zabere hodně času, proto se letos omezím pouze na reprodukci mapových materiálů (schémat), které se vztahují k bojům spojených s osvobozováním Znojemska, zvláště pak Božic a jejich okolí. Známý je především sovětský letecký útok na město Miroslav také 7. května.




Veškeré květnové útoky sovětských vojsk byly postaveny na rychlosti, tak aby postup vojsk z Moravy směrem na Prahu byl co nejrychlejší a aby byla co nejdříve dosažena  bojová linie Německý (Havlíčkův) Brod - Jihlava. Proto se v těchto bojích často uplatňoval "útok z chodu", kdy se příprava útoku provádí v hloubce mimo styk s nepřítelem nebo v průběhu přibližování k nepřátelské obraně. To názorně dokládá první schéma zachycující stav první etapy od 1.5. do 6.5.1945. 





Ve druhé etapě bojů (7.-10.5.1945)  měla být vojsky 7. gardové armády prolomena obrana protivníka, dosaženo linie Německý (dnes Havlíčkův) Brod - Jihlava, spojení vojsk 1. a 4. Ukrajinského frontu, likvidace zbytků protivníka a jejich společných postup UF na Prahu.

Nálety sovětských bitevníků byly namířeny do míst, kde byl nahlášen pohyb kolon německých vojsk. A tak se 7. května 1945 staly cílem náletů i Božice. První nálet se uskutečnil v době 9:45 - 11:45 h, druhý v době 12:45 - 14:15 h
Bitevníky IL-2 Šturmovik z 5. skupiny 5 VA pod přikrytím stíhačů od 331. jednotky 5 VA zaútočily na německé jednotky u Trnového Pole, Troskotovic, Litobratřic, Božic, Filipovic (dnes část Borotic) a Hostěradic.



Sovětský letecký útok na Božice dne 7. května 1945 je popsán takto: Pod velením štábního kapitána Krasilova zaútočilo 8 šturmoviků na kolonu 30 vojenských aut severně od Božic (někde za mostem, který ustupující nacisté vyhodili do vzduchu) a na 50 automobilů jižně od Božic (zkuste z náčrtu určit, kde to mohlo být?).



Kapitán Krasilov uzavřel do kruhu skupinu protivníka a dvěma nálety zaútočil na skupinu mašin (německých automobilů) severně od Božic a poté dvěma následujícími nálety zaútočil podobným způsobem na jižní kolonu (německých) automobilů.




Podobný letecký útok sovětských šturmoviků se odehrál téhož dne ještě na kolonu německých vozidel na silnici z Fryšavy (dnešních Břežan) do Dolenic.




Těmito informacemi otevíráme jednu z dosud málo známých (spíš neznámých) epizod moderních dějin naší obce. A snad se jednou podaří zasadit celou mozaiku bojů, jejichž součástí bylo i osvobození Božic spojené s tímto náletem, do celkového dějinného kontextu.                                   (lan)


Vysvětlivka:
Letadlo Il-2 "Šturmovik" vzniklo na základě požadavků sovětských vzdušných sil na letadlo pro spolupráci s pozemními silami. I když taktika nasazení bitevních letadel k přímé podpoře pozemních vojsk byla v začátcích, začaly sovětské stroje způsobovat nepříteli silné ztráty a vyvolávat paniku v jeho řadách. Německými vojáky byly stroje Il-2 brzy přezdívány černá smrt (německy Schwarzer Tod). V sovětské armádě byly nazývány „létající tank“, „létající pěšák“, „iljuša“ nebo „hrbatý“. Asi nejznámější přezdívkou byl název šturmovik („bitevník“ – od slova штурм, „útok“), který se stal v ruštině i oficiálním názvem kategorie bitevních letadel.


Scan materiálů:




Žádné komentáře:

Okomentovat