sobota 28. května 2011

Aktuálně: Morava, krásná zem ...


„Jsem Čech, rodu moravského!“ Víte, kdo a kdy tuto větu vyřkl? Nikdo jiný, než jeden z největších Čechů naší novodobé historie, František Palacký. A kdo že jsou nejvýznamnější „Pražáci“? No samozřejmě, lidi od původu z Moravy! Odkud byl, nebo je T. G. M., Karel Höger, Vladimír Menšík, Miroslav Donutil (a další a další umělci), nebo třeba překážkář Petr Svoboda? A odkudpak pocházejí předsedové dvou nejvýznamnějších politických stran v naší zemi Petr Nečas a Bohuslav Sobotka?


Ne, není to podstatné, jenom nás to upozorňuje na cosi, co buď cítíme, vnímáme a respektujeme, nebo nás to neoslovuje a je nám to jedno! Ti, kterým to není tak úplně jedno a chtějí si svůj „zemský původ“ nějak připomenout, ti by se měli přidat k těm, kteří se k Moravě jako historické části českého státu hlásí. Není to nic o separatismu a zdůrazňování odlišnosti od Čech. Samozřejmě, že toto riziko tady je taky přítomné, ale myslím, že se s ním lze vypořádat! Taky si myslím, že by nám Morava neměla být lhostejná a že bychom se k ní při vhodných příležitostech měli hlásit.
Asi tou nejvýraznější možností je jeden ze státních svátků ČR, oslava svátku duchovních patronů Moravy a slovanských věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje 5. července. Letos podruhé vyvěsí v tento den radnice mnoha moravských měst a obcí moravskou žlutočervenou vlajku s moravskou zlatočervenou orlicí. Vloni se k akci přihlásilo 73 radnic, letos už jich je v daný moment více než stovka. Mezi tradičními místy, kde vlaje moravská vlajka (ale taky třeba vlajka pro Tibet), najdeme město Miroslav, mezi nováčky letošního moravského svátku bude např. obec Hevlín.
Dávám na zvážení, jestli by zastupitelstvo nemělo pro příští rok přistoupit k této akci (osobně bych byl i pro vlajku pro Tibet) a nevyvěsilo moravskou vlajku nejen na svátek věrozvěstů, ale třeba i během božických hodů, které bývají týden před tímto svátkem. Nemáme se přece za co stydět.

Původní podobu moravské vlajky schválil už v roce 1848 Moravský zemský sněm v Brně. Tohoto zasedání se účastnil i zvolený poslanec Josef Schneider, mlynář z Českých Křídlovic! Více viz http://www.probozice.wz.cz/index.php?menu=130420082. Vlajka je tvořena horním žlutým a dolním červeným pruhem. Jelikož takový prapor má i Praha a některá jiná města, byla tato původní vlajka doplněna o další tradiční symbol – moravskou orlici.

                Ladislav Nevrkla

11 komentářů:

  1. Já to říkám pořád, že vrcholem českých dějin byla Velká Morava a pak už to byl jen úpadek...

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si, že vyvěšení moravské vlajky v naší obci by se dalo zvládnout ještě letos, proč čekat na příští rok? Vlajku lze sehnat do deseti dnů. Takže svižně objednat a už o hodech vyvěsit! Vždyť žijeme na Moravě nebo snad ne? -pepř-

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím: "Nemáme se přece za co stydět."

    OdpovědětVymazat
  4. Ať žije Moravská samospráva!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak doba Velké Moravy je určitě dobou, na kterou jsme hrdí. Škoda, že i vládnoucí Mojmírovci se mezi sebou "sekali" hlava nehlava! Pověst o třech prutech Svatoplukových se mi nezdá moc pravdivá, zrovna Svatopluk (určitě všehoschopný vládce) nemá to svědomí moc čisté. A ještě si z něho naši bratři Slováci udělali "krále starých Slováků! Hmm, docela zvláštní ... (Nevermind)

    OdpovědětVymazat
  6. S tou vlajkou to není špatný nápad! Uvidíme, co se dá dělat! (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. A ještě k našemu poslanci Josefu Schneiderovi z Českých Křídlovic. Rodina Schneiderova držela mlýn až do roku 1945 a patřila po staletí k tehdejší božické elitě. Poslední mlynář Schneider měl i osobní automobil. A že jeho pradědeček byl takovým významným politikem, to se málokde ví! A když i on se zasloužil o "moravskou vlajku", tak to bychom neměli její pořízení odkládat. (lan)

    OdpovědětVymazat
  8. V původním textu jsem psal, že J. Schneider je dosud jediným politikem z naší obce, který byl členem krajského a vyššího orgánu! Jestli někdo víte, že by byl někdo v letech 1945 - 1990 poslancem Jihomoravského kraje nebo některé sněmovny, dejte mi vědět! Možné je všechno, zatím jsem po tom nepátral. Ladislav Nevrkla

    OdpovědětVymazat
  9. V době kdy byla schválena podoba naší vlajky se obyvatelé Moravy považovali za příslušníky Moravského národa a nezastávali názor Palackého.

    OdpovědětVymazat
  10. Vidím, že bychom zde mohli diskutovat "na úrovni". Samozřejmě, situace kolem roku 1848 a náš dnešní pohled, to je dost velký rozdíl. Nejen postoj a názory Palackého (dnes bych si dovolil srovnat ho s postoji a názory Václava Klause, aby to bylo trochu bližší), ale i role břitkého novináře Karla Havlíčka Borovského (můj nedostižný vzor) a taky vztah česky a německy mluvícího obyvatelstva na historických územích. To je taky to, oč tu běží. Já považuji "revoluci z let 1848/1849 za největší převrat našich novodobých dějin. Srovnatelný je vznik republiky 1918 (vlastně nechápu, proč se neslaví daleko výrazněji a proč pořád klademe věnce v květnu?). Únor 1948 a listopad 1989, to je především otázka mocenská! (lan)

    OdpovědětVymazat
  11. Tato iniciativa si klade za cíl, obnovou užívání historických symbolů a barev Moravy, přispět k oživení zájmu, především mladých obyvatel Moravy, o poznání dějin území, na kterém žijí.
    S tím nelze než souhlasit, co říkáte? (lan)

    OdpovědětVymazat