neděle 15. května 2011

Fotbal: V hlavní roli hráč Samek (IE)

Poznámek k zápasu okresního přeboru mám hodně, ale nelze skrývat rozpaky, s nimiž utkání skončilo. Znáte to: nastoupíte v silné sestavě, ale ..., nehrajete špatně, ale ..., máte šance, ale ..., nakonec prohrajete a dva naši musí vyhledat odborné lékařské ošetření. A teď pište! Dnešní reportáži jsem dal nakonec titulek V hlavní roli hráč Milan Samek (IE Znojmo B). Důvod? Milan Samek, jednoznačně nejlepší hráč na hřišti, až do zbytečného faulu v závěru zápasu. Po něm následovala červená karta pro Samka a nosítka pro našeho zraněného hráče Patrika Šotkovského. Naše zoufalá snaha o vyrovnání nebyla úspěšná, a tak sečteno podtrženo: Prohra v domácím prostředí, ztráta bodů a dva zranění hráči (Jara Jandásek a Patrik).
OP
TJ Sokol Božice A - IE Znojmo 1:2 (0:1)
K zápasu jsme nastoupili v silné sestavě, ale chyběli mi v ní minimálně dva hráči: David Švejdík a Roman Šebela. Omluvili se. Soupeř ukázal od úvodního hvizdu, že je nejen zkušený, ale posílený o dva hráče „A“ týmu i velmi nebezpečný. O M. Samkovi jsem se již zmínil, druhým byl Lukáš Kalina, který po zranění hostujícího gólmana odchytal celý druhý poločas a kapituloval jen jednou. Dost jsme mu to usnadnili, protože většina našich střela šla mimo, nebo neměly potřebnou razanci. Hbití útočníci hostí zaměstnávali naše zadáky až nečekaně často a ti se dopouštěli nepřesností, chyb nebo je tento styl totálně vyčerpal. Z našich hráčů bych kromě tradičně spolehlivého gólmana Ivoše Urbana pochválil trojici: Patrik Šotkovský (likvidoval jako poslední instance nepočítaných nájezdů „Ajky“), David Hostínek (sehrál zatím svůj nejlepší zápas v našem dresu), Pavel Ležák (dokázal míč vybojovat, potáhnout i vystřelit – škoda jen té mušky). Pak bych ještě doplnil trojici bojovníků: Petr Horký, Michal Topolčan (hraje celé jaro velmi dobře) a Tomáš Polický (hlavně za schopnost tvrdě a přesně vystřelit).
A teď telegraficky o utkání:
Úvod patřil hostům, naše první příležitosti se objevily až kolem 5. minuty (dva rohy, přímý kop Tomáše Polického). Hosté nás několikrát „rozebrali“ krátkými přesnými přihrávkami, naštěstí i jim chybělo zakončení. Ivoš se pořádně zapotil. Až ve 14. minutě Lopíkův centr hlavičkoval Jara mimo. Od 15. minuty jsme hru vyrovnali a dokonce se zdálo, že získáváme mírnou územní převahu. Dařilo se i Honzovi, který byl exekutorem řady standardních situací. Střílel i hlavičkoval Lopík. Vše marno. Jako blesk z čistého nebe byl jednoduchý přímočarý útok „Ajky“ a přečíslení naší obrany (tři na dva), kdy Milan Samek už jen usměrňoval míč do naší branky. Prohrávali jsme 0:1. Kde se stala chyba?
Hráč Samek měl po chvíli další velkou šanci a chvíli poté Ivoš vyběhl a chytil nebezpečný centr. Vysokou lehkou střelu vyslal David Hostínek, Honza kopal standardku, vybojoval roh, Honzův lehký centr gólman bezpečně lapil. Znojemská ofenzíva přes nás v těch chvílích pronikala snadněji, než bylo v posledních zápasech obvyklé. Absence Davida Švejdíka byla zjevná. V šancích se opět objevil Lopík – vybojoval roh (34. minuta), zpracoval nádherný pas Pepy Šprencla, ale střela šla opět těsně mimo.
Přišla 42. minuta a srážka hlav Jary Jandáska s hostujícím gólmanem Vítámvásem. Oba zůstali ležet v brankovišti, Jara však měl tržnou ránu na zátylku a byl odvezen na ošetření do nemocnice. Poločas byl po několika minutách ukončen a chybějící minuty byly nastaveny v závěru zápasu.
Do 2. poločasu nastoupil místo Jary Michal Tapšík, ale po celý zbytek utkání na něm byla patrná nerozehranost. V šanci byl Čert, opět výborný Lopík. Ve 49. minutě se pěkně uvolnil na své parketě Tomáš Polický – nápřah a tvrdá přesná střela – je vyrovnáno 1:1! Zdálo se, že hosté s náhradním gólmanem budou zranitelnější. Bohužel náš tlak vyšel naplano: Lopík po pěkné akci mimo, Tapšík netrefil hlavou dobrý centr, David Hostínek poslal svou střelu mimo. Několikrát zachraňoval nebezpečí před naší brankou nekompromisní stoper Patrik Šotkovský. „Jezdilo se“ nahoru dolu, výborný byl vepředu Lopík, vzadu Paťa. Hosté vycítili určitou bezradnost našich snah a postupně se znovu vrátili před naši branku. Dobře zasahoval Lopík, Ivoš lapil přímý kop, ale po naší chybě v 69. minutě poslal Samek míč zcela volnému Mössmerovi a ten dostal hosty znovu do vedení – 1:2.
V 75. minutě nahradil vyčerpaného Aleše Marian Vávra, ale do rozjeté mašinérie se už nedostal. V šanci se ocitl Tomáš Polický (2x hlavičkoval) a poté skončil v pádu ve vápně. Zákrok na něj však nebyl posouzen jako faul. Tapšík pálil v 79. minutě z otočky mimo, výbornými obrannými zákroky se blýskl Michal Topolčan. Poslední naše velké šance měl v 84. minutě Petr Horký, ale neproměnil je. Samozřejmě, že jsme chtěli vyrovnat, prodlužovalo se, ale vyložené šance už nebyly. Až přišel zbytečný faul nejlepšího hráče utkání Samka na našeho zadáka Patrika Šotkovského, Lopík postrčil faulujícího Samka a ten (podle mého názoru zbytečně) padl na ležícího Patrika. Patrik se nezvedal, opět musela na hřiště lékárnička, ale tentokrát i nosítka. Patrika po zápase odvezl jeho otec Robin k lékařskému ošetření s podezřením na zlomeninu klíční kosti. Snad dostaneme příznivé zprávy.
Co dodat? Potřebovali jsme body, měli jsme hodně příležitostí, ale posílený soupeř byl tentokrát nad naše síly. Osobně mě mrzí, že se nejlepší hráč na hřišti Samek dopustil zbytečného nebezpečného faulu (chtěl jsem ho fakt vyzdvihnout), ale jinak byli hosté sympatickým týmem (zvlášť jejich kapitán i vedení mužstva). Zápas řídil s přehledem a citem rozhodčí Fousek. A to měl v nohách od pátku několik zápasů. Rozhodčí nejsou, dobrých taky prý není moc. Rozhodčí Fousek mezi ty dobré určitě patří.
Sestava: Ivo Urban – Aleš Žák (od 75. minuty Marian Vávra), Patrik Šotkovský, Josef Šprencl (kapitán), David Hostínek – Michal Topolčan, Tomáš Polický, Jan Kudlička, Petr Horký – Pavel Ležák, Jaromír Jandásek (od 45. minuty Michal Tapšík). Trenér Jan Kudlička st.

                                                                               Ladislav Nevrkla

4 komentáře:

  1. ležák se zase vyznamenal co? :-D hodí soupeře na vlastního hráče a zlomí mu klíční kost, to je aspoň super spoluhráč. a prej postrčil... :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Pavel Ležák byl jeden z našich nejlepších hráčů ... Jak to přesně bylo se strčením a pádem ví - kdo vlastně?

    OdpovědětVymazat
  3. to by mě zajímalo, koho si anonym vezme na mušku příště? Teď se mu nelíbí Pavel. Asi to je podle toho, jak se vyspí :-D.

    OdpovědětVymazat
  4. Božice-IE Znojmo B 1:2 (0:1). Diváci zhlédli bojovné, ale nervózní utkání, které přineslo i několik nebezpečných střetů. Za jeden spatřil domácí hráč v rukou hlavního arbitra červenou kartu, jeden jeho spoluhráč nedohrál pro zranění. Zápasu by víc slušela remíza, nakonec zvítězil tým, kterému přála štěstěna. Branku domácích vsítil Polický, za hosty se trefili Milan Samek a Mössner. Takto publikoval info o zápasu OFS.

    OdpovědětVymazat