čtvrtek 12. května 2011

Rozhledny jižní Moravy 12

Dnes se nebude jednat o pravou rozhlednu, ale spíše o vyhlídkové místo, které nabízí nádherné pohledy do říčního údolí a na nedaleké městečko. Původní vyhlídkový dřevěný altán z roku 1885 se nazýval Luitgardinou vyhlídkou a později Masarykovou.  Po druhé světové válce altán rychle pustl a byl úplně zničen. Stávající altán byl jako kopie bývalého rekonstruován Rakouským turistickým klubem v roce 1990 a předán jako dar tehdejší správě CHKO ..... Napovězeno bylo dost, dost napoví snímky.

Na vás tedy je pojmenovat správně vyhlídku, která řeka protéká údolím, jak se jmenuje městečko na protějším břehu, jak se tehdy jmenovala zmíněná CHKO a co je z ní dnes? Jinak místo doporučuji k výletu, je přístupné pěšky i na kole. Vyhlídka má pochopitelně i svoji turistickou známku.                  
A tak se tedy ROZHLÉDNĚTE a POZNÁVEJTE !                
                                           -hic-



4 komentáře:

  1. Opět všechny zdravím, opět krásný výhled na krásný rakouský hrad Hardegg který jsme navštívili před dvěma lety, cestu jsme absolvovali pěšky, ale je určena i pro cyklisty a tento objekt se nachází pouhé 3km od Čížova. Myslím že kdo cestuje, ten mrkne a ví.....
    Zdraví L. Š.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý je i dřevěný most, který tvoří česko-rakouský přechod. V polovině je čára (nebo aspoň někdy před 12-15 lety bývala. Tak jste mohli stát jednou nohou v Česku a druhou v Rakousku! (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo a v této oblasti přešel v březnu 1949 Antonín Daněk ilegálně do rakouského exilu. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Správně, je to Hardeggská vyhlídka, v údolí teče řeka Dyje a na druhé straně je rakouské městečko Hardegg. Ještě doplním správné odpovědi na další část hádanky. Vyhlídkový altán tehdy dostala darem (CHKO) Chráněná krajinná oblast Podyjí, dnes Národní park Podyjí. A ještě pár informací k mostu.Železná opona se táhla těsně kolem obce Čížov, dnes je tam na ukázku jen zbytek. Místy pamatuji i trojitý plot z ostnatého drátu. K hranici a tedy k mostu to bylo opravdu ještě 3 km. Most má železnou konstrukci a tou dobou byl zbaven dřevěné mostovky, takže tam trčela nad vodou jen ta železná konstrukce. V roce 1990 se na most kladla nová fošnová mostovka a chystalo se slavnostní otevření hraničního přechodu. Byl jsem tehdy dobrovolný pracovník CHKO Podyjí a mým úkolem bylo v této oblasti vyznačení hranic chráněného území. Tehdy jsme betonovali ony známé dřevěné podstavce i plechovou cedulí CHKO Podyjí i v okolí Čížova a protože kolem řeky bylo vyhlášeno ještě zvláštní chráněné území, dávali jsme tuto ceduli s nápisem chráněné území až skoro u tohoto mostu. Tehdy byl most již opraven a měl být slavnostně otevřen. Bylo zvláštní a pro mě těžko pochopitelné, že tam nikdo nehlídal, na naší straně, ani na rakouské nikdo, žádný celník,jen skupina rakouských hasičů tam cosi nacvičovala. A tak jsem šel a jen tak jsem se prošel po mostě a rakouském městečku.I po tolika letech si myslím že jsem byl asi mezi prvními, kteří ještě před otevřením hraničního přechodu hranici bez úhony přešli. -hic-

    OdpovědětVymazat