neděle 14. srpna 2011

Malé zamyšlení 7: Tentokrát o plotech

Mohl bych dodat: Co s ploty mezi námi? A aby to bylo trošku názorné, podívejme se společně na několik příkladů ze života.

Nedělní fotbalový zápas mezi B týmy Božic a Břežan býval řazený mezi rizikové. Během několik posledních let vyrostl mezi oběma celky "plot". Myslím však, že se nám ho 14.8.2011 podařilo odstranit. Po vyrovnaném zápase jsem si v kabině rozhodčího podal ruku s břežanským kapitánem Jiřím Bobkem a při odchodu z hřiště jsme se pozdravili tak nějak samozřejmě, jak by to mezi sousedy mělo být. Stejně tak jsem viděl, že se spolu v přátelském duchu bavili i hráči obou mužstev.
No a obdobné by to mělo být i s ploty skutečnými. V 90. letech razil tehdejší božický starosta myšlenku, že je třeba ploty odstraňovat a neobnovovat! Škoda, že v pozici místostarosty po 15 letech, v roce 2010, už měl názor jiný a podpořil nesmyslné oplocení kolem školy i s ostnatým drátem navrch. "Skanzen" kolem školy zcela určitě není žádnou ozdobou obce a čeká na řešení. Současná radnice odstranila již nejkřiklavější symbol ostnatý drát a věřím, že do konce volebního období půjde ještě dál. Ještěže nikoho nenapadlo odstranit výbornou meruňku, která se nedobrovolně ocitla "za železnou oponou"(viz foto)!
Oploceno je i nešťastné hřiště s umělým povrchem za školou. Jeho nepříliš šťastné umístění je určitě hlavní příčinou, proč je poměrně málo využívané. Nyní při zemi  přibyla k plotu do výše cca 50 cm umělohmotná zelená plachta, která má hřiště chránit před znečištěním, hlavně trávou při sečení. Nápad dobrý, teď je možné již bez obav travní porost udržovat.
O nesmyslném oplocení oddychového místa u bývalé plánované cukrárny-kavárny (u Trávníčkových) jsme již psali. I tento plot je zralý k odstranění. Časem. Je totiž vybudovaný z drahé dotace.
                                    Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat