neděle 21. října 2012

Dalo se hrát na bod!

Hostan OP: Božice - Přímětice 0:1 (0:1). Branku dal Pavel Virgl.
Dneska jsem k počítači zasedl až o něco později. Důvod? Šel jsem si po utkání ověřit do "naší zasedačky" U Kudličků ověřit, jak to bylo s tím přímětickým ofsajdem. Náš konečný verdikt zní: rozhodnutí rozhodčích bylo správné - ofsajd BYL! A to podle pravidla, když nahraješ za předposledního hráče soupeře na polovině soupeře a zároveň za míč (tzn. dopředu), tak je to ofsajd. I kdyby míč nepřevzal, ale účastnil se hry (snažil se převzít, odváděl pozornost), tak to byl ofsajd. A situace v 69´ byla přesně taková. Reakce fanoušků Přímětic byla proto nejen nepřiměřená, ale i nesprávná. I když si i po utkání mysleli, že mají pravdu.
Sestava Božic: David Sláma - Marian Vávra, Lukáš Machač, Zdeněk Chrenovský - Lukáš Chromý - Michal Topolčan, David Švejdík, Pavel Ležák, Roman Šob - Jan Kudlička, Tomáš Kudlička. Na lavičce Tomáš Rauš ( od 84´  místo Mariana), Lukáš Svoboda (od 67´ místo Romana), Ruda Čížek (od 88´ místo Lukáše Chromého) a Jiří Hanzal. ||Trenér Viktor Luskač, vedoucí Ivan Marek.

K utkání jsme nastoupili bez řady hráčů - Marek Chýla (dlouhodobě pracovně v Praze), Evžen Egner (zranění), Jaromír Jandásek (po zranění není O.K.) - se zraněním hrál Marian Vávra a na lavičce seděli tři dorostenci a Tomáš Rauš. Trenér Viktor také sáhl ke změnám v rozestavení, což se v jednom případě ukázalo jako výborný tah (Marian Vávra na beka), v druhém případě jako hluboký omyl (Honza Kudlička v útoku).
První tři minuty jsme se hledali, naštěstí bez vážnějšího ohrožení naší branky. První vážnější přímětické branky jsme připravili v 9´. Náš nejlepší hráč v utkání Machy (pro neznalé Lukáš Machač, stoper, č. 3) přesně nakopl dopředu, do zpracování a akce se postupně zapojili Michal, Honza a Pacík, ale přímětický gólman Pejchal dobře četl hru a byl u centrovaného míče dřív. Hned z protiútoku se do výborné šance dostal hostující útočník Jan Kubíček, ale v poslední chvíli byla jeho střela sražená na roh.
V té době jsme třímali otěže hry, nad střílel Michal, gólmana atakoval velmi pohyblivý a velmi dobře hrající Pacík. Přímětice ale hned jak to šlo vyrážely k rychlým protiútokům (všiml jsem si, že u většiny akcí byla "11" Martin Koc). Takový útok zastavil ve 12´ nedovoleně Machy asi 25 m od naší branky. Přímý kop zahrával jeden z výrazných hráčů soupeře Pavel Virgl (8) a jeho dobře mířená střela se otřela o záda jednoho našeho hráče ve zdi (víme kterého), změnila směr a Slámič byl bezmocný. Přímětice se ujaly vedení 0:1. Kdo by čekal, že to bude jediná, rozhodující branka zápasu?! Upřímně řečeno NIKDO!
 My jsme nic nezabalili a snažili jsme se rychle vyrovnat. Přízemní střelou těsně vedle ohrozil branku Honza, slabou střelou v pádu se pokoušel uspět Pacík. Ten svým pohybem a napadáním vytvářel neustále rozruch v přímětickém obranném pásmu. Bohužel se neujalo nic.Snažili jsme se o kombinační hru, které však ve finální části chyběl úspěšný střelec. Pacík se do brankové šance nedostal a Honza, co mě+l, to zmařil. Jednom střílel, když měl raději přihrát a podruhé přihrával, když se měl pokusit zakončit. V 17´ byl Honza před vápnem faulován, přímý kop kopal Džamp, přízemní ranou obstřelil zeď, ale naše teč stočila míč vedle tyče. ŠKODA! I nadále běháme (až na Honzu), bojujeme, zastavujeme pokusy soupeře. Spolehlivými zákroky se tentokrát několikrát blýskl Zdeněk a výborný Slámič v brance vystihl ve 20´ nebezpečnou "uličku" Přímětic.
V rozpětí 21´-22´ nás dvakrát pěknými střelami ohrožoval Stanislav Beneš. Výborný obranný zákrok předvedl ve 23´ Michal a vytěsnil Virglův pokus na roh. Po Honzově faulu kopal tentýž hráč ve 23´ přímý kop, náš gólman byl připraven. Pokračovali jsme v pokusech o kombinační akce, v držení míče jsme hosty jasně přehrávali. Vše to však bylo neplodné. Brejky hostů byly však velmi nebezpečné, jeden takový zastavil v 28´ výborným zákrokem Lopík. Dvakrát se do šance dostával Pacík - poprvé byl v ofsajdu, podruhé padl, ale píšťalka sudího zůstala němá. Až v 33´ se o protiútok pokusily Přímětice. Ve 34´ kopal přímý kop Machy po faulu Šoby na Džampa, bylo to ale z velké vzdálenosti a míč padl gólmanovi do náruče. V 35´ kopali přímý kop hosté a pozorný Slámič nebezpečnou "jedůvku" vytáhl nad břevno! V té době se rychlé protiútoky střídaly na obou stranách většinou končily na vápně na pozorných obranách. Dlužno podotknout, že my jsme těch příležitostí měli pořád víc. Ve 40´ se zaskvěl technický kousky Džamp, jeho střela však směřovala opět do náruče gólmana. Fandové Přímětic sice namítali cosi o ofsajdu, ten však nebyl, přihrávka šla od žlutého (Přímětice). Z ojedinělé akce a po naší chybě se v gólovce ve 42´ ocitl Šoba, ale spálil ji. Gól do šatny jsme nedali, i když po faulu na Pacíka kopal Honza přímý kop. Jeho nedůraznou střelu gólman bez problémů chytil.
Do druhé půlky Přímětice "vlítly". Byly aktivní, důrazní a rychlí. V té době nás i jasně přehrávali v hlavičkových soubojích. V 50´ spálil Honza tutovku. S Pacíkem byli sami dva v tahu, Honza místo přihrávky volil střelu, ta však šla vedle. V podobné situaci se ocitl v 55´, šel sám, ale najednou z velké dálky vystřelil. Sice pěknou falšovanou střelu, ale nad! "Teď mohl přihrát!" ohodnotili jeho pokus diváci na ochozu. Hosté nás i nadále ohrožovali ojedinělými, ale velmi nebezpečnými brejky. Tutovku Přímětic zachraňoval v 59´ pozorný Slámič a odražený míč poslal Kubíček líznutím na břevno. Kontroval Pacík po Marianově pasu, ale nad! Marianova "ulice" na Michala byla sražená na roh. Centrovaný míč se dostal k Džampovi, jeho střelu však gólman vyrazil. Krásný fotbalový moment se odehrál v 63´. Džamp kopal roh, odražený míč se k němu opětovně dostal, Džamp ho kousek vytáhl do pole a poslal perfektní centr na hlavu do ohně. Bohužel ji tam Zdeněk dal pozdě. Byla to jedna z našich neproměněných TUTOVEK!
Až do 66´jsme byli bojovnější a aktivnější, potom nám však začali po velkém nasazení docházet síly, postupně jsme na hřiště poslali všechny tři náhradníky (Lukáše Svobodu, Tomáše Rauše a Rudu Čížka) a nechali jsme hrát soupeře. Dlužno dodat, že si hosté vytvořili v těchto fázích utkání řadu gólovek - ať už tu nejspornější v 69´, tak i několik nebezpečných akcí a střel v dalších minutách. Naštěstí pro nás hlavičkoval Koc po přímém kopu v 75´ nad, Tapšíkova tvrdá střela v 78´ šla do zdi, bomba Virgla v 82´ šla těsně vedle a v 87´ vyrazil výborný Slámič Kocovu šanci na roh. Šance jsme měli i my, ale neměli jsme tu pověstnou kapičku štěstí. Naší největší příležitostí byla Džampova dělovka z přímého kopu v 86´. Bylo to perfektně, přesně a tvrdě kopnuté z asi 25 m, Pejchal ji se štěstím vyrazil. Neujal se ani čechraný Honzův centr na Lopíka v 90´, který hostující gólman kryl. Hosté v prodloužení zdržovali a faulovali, ale v dostatečné vzdálenosti od své branky. Vítězství tak s notnou dávkou štěstí udrrželi.
Z pohledu Přímětických bylo asi jejich vítězství zasloužené, vyhráli venku a těch průzračnějších gólových šancí měli víc. Emocemi fanoušků si však celkový dojem hodně pokazili. Nestojí jim to za to. Mužstvo Přímětic je kvalitní a nemusí se dožadovat "spravedlnosti" takovým nedůstojným způsobem.
Hlavní sudí Jiří Peřinka ml. pískal objektivně, průběh ani výsledek zápasu neovlivnil.

                   Ladislav Nevrkla


6 komentářů:

  1. S takovými výsledky v okrese už dlouho nebudete

    OdpovědětVymazat
  2. Hráč není v ofsajdové pozici, jestliže: je na soupeřově polovině hrací plochy, ale ve stejné nebo větší vzdálenosti od soupeřovy brankové čáry než míč ==> pokud je hráč, na kterého jde přihrávka v době přihrávky za hráčem, který přihrává, o ofsajd se nejedná. To byla přesně situace ze 69. minuty. Na tom, jestli je přihrávka směrována dopředu nebo dozadu, nezáleží.

    OdpovědětVymazat
  3. Čárový měl mávnout (a mám takový dojem, že chtěl) hned,jak útok začal.Míč ale převzal nejdřív hráč u čáry,který v ofsajdě nebyl a teprve po několika metrech přihrál dopředu tomu,který byl po celou akci vepředu. Proto to ofsajd byl od samého počátku!

    OdpovědětVymazat
  4. Zcela zasloužené vítězství Přímětic, Božice po celý zápas bez výraznější šance, naopak Přímětice jich měly až až... jakýkoliv bodový zisk Božic by byl nespravedlivý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že někteří mají evidentní radost z neuspokojivých výsledků Božic. Snad se podaří zvednout herně i výsledkově, když ne už teď na podzim, tak určitě na jaře a nedojde na slova některých škarohlídků. Na druhou stranu je potřeba si přiznat, že současné mužstvo ať jsou v něm určitě někteří kvalitní hráči, nemá takovou sílu jako mužstvo se kterým se postupovalo a hrálo prvním rokem okres.

      Vymazat
  5. Na nějaký dojem určitě nevsázejte, jestliže to rozhodčí nezvedl, tak to taky nechtěl zvednout. Když v tom momentě nestojíte na úrovni akce, tak nemůžete porovnávat, jestli to byl ofsajd nebo nebyl. Přímětičtí fanoušci určitě na úrovni akce nestáli, byli cca 5-6 metrů za. A taky by se měli začít chovat jako normální lidi, né jako čuňata z vepřína.

    OdpovědětVymazat