pátek 19. října 2012

ZO: Zelinářská firma na pranýři a sklepy, pozemky, sklepy...

Říjnové zastupitelstvo mělo opět emotivní ráz, tentokrát však asi neplánovaný. Webu ProBožice si nikdo - zaplaťpámbů - nevšímal, zato emocí kolem oprav silnic po kanalizaci, prodeje obecních sklepů a pronájmu obecních pozemků tu bylo až zbytečně moc.
Kolem oprav silnic je to prakticky neřešitelné. Myslím, že marně se dovolával zastupitel J. Solař "vyššího principu mravního" (měl stoprocentní pravdu). Budování kanalizace prostřednictvím dotace má svá pravidla a s těmi se moc nehne. Vedoucí firmy ARKO se bál mezi nás přijít. Asi věděl proč. Silnice, chodníky i obrubníky budou proto opraveny tak, jak to udělají firmy, nikoliv jak velí prostý rozum!!! Za dva roky to zčásti vykopeme (možná spíš ne), abychom to udělali tak, jak bychom to rádi viděli. Uvést do původního stavu, znamená použít původní dlažbu i obrubníky, i když je to dlažba prasklá a obrubníky poškozené. Silnice ve správě SÚS bude opravena tak, jak uzná SÚS za vhodné (marně J. Solař oprávněně volá, že když to vede někdo, kdo tomu nerozumí, ať ze své funkce odstoupí!). Proto bude státní silnice "polepená" - kus celý nový, kus jenom z poloviny. Pohled na to bude nevábný!
Prodej obecních sklepů nebyl - podle mého názoru - dobře připravený. Vedeme kolem toho diskuzi, že je to kvůli jednomu konkrétnímu sklepu, ale tak to není! Pravidlo prodat sklep bez lisovny za 25 000 Kč a s lisovnou za 50 000 Kč je správné. Ale ono se nemá uplatnit v případě, že je někdo "uživatelem" sklepa dlouho. Na tom to všechno uvízlo. Expertní "sklepní komise", která teď vznikne to má "rozhrábnout!". Všichni tušíme, že nerozhrábne. Je to pat. Je třeba znovu zasednout v radě a nastavit znovu všem srozumitelná pravidla. A pak prodávat. Jednou položkou bude prodej pozemku a druhou položkou prodej nemovitosti na tomto pozemku stojící, tj. sklepa. Jinak to nejde. Nejde prodat pozemek s "dírou" v zemi jako jako jedno! Za kolik sklep a za kolik pozemek? Toť další otázka k řešení. Momentálně neřešitelná.
Pronájem obecních pozemků teprve přijde na pořad jednání. Ing. Klíč však tuto problematiku otevřel již na tomto zastupitelstvu. Nakonec aspoň všichni uznali, že princip stanovený radou je správný a spravedlivý: Šest zemědělských subjektů dostane do nájmu stejnou výměru. Nikoliv dva na půl jako dosud (Agropodnik, Ing. Klíč), ale Agropodnik, Ing. Marek Klíč, Robin Turoň, Bořivoj Čada, Helena Bagoňová a Jan Zatloukal stejnou výměru.
Kauzu "hasičská tatra", díl 3 už ani nekomentuji. Je to trapné. A případ "zelinářská firma" popíšu jindy. Jak už jsem jednou napsal, je to děs-běs! Řada zastupitelů podrobila zmíněnou firmu tvrdé a oprávněné kritice,zvláště přesně vše popsala zastupitelka Růžena Baráková. Tak teď ještě, aby se konečně něco dělo v nápravě.

                                             Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat